Praca barmana jest powszechnie znana, ale wcale nie należy do łatwych zawodów. To zajęcie fizyczne, opierające się na kontakcie z klientem – a ten, jak wiadomo, bywa różny. Jak wygląda praca barmana? Kto może nim zostać? Ile zarabia zatrudniona na stanowisku barmana wykonującego pracę w Warszawie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Barman zajmuje się przygotowywaniem drinków i innych napojów, doradzaniem klientom baru oraz utrzymywaniem miejsca pracy w czystości. Ponieważ ma do czynienia z produktami spożywczymi, musi posiadać aktualną książeczkę do badań sanitarno-epidemiologicznych. Jego praca obejmuje codzienny kontakt z ludźmi, co wymaga od barmana wysokiej kultury osobistej, komunikatywności i empatii.
Praca barmana ma charakter fizyczny i opiera się na „staniu na nogach” przez wiele godzin. Z tego powodu kandydat na barmana nie może mieć problemów ze stawami i kręgosłupem oraz innych przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania tego zawodu.
Barman nie musi mieć wykształcenia wyższego, jednak warto, aby – na przykład – znał język angielski, miał dobrą dykcję, odpowiednią prezencję i umiał nawiązywać krótkie rozmowy grzecznościowe z klientami (tzw. small talk).
Praca barmana może mieć charakter dorywczy (np. weekendowy) lub stały. Osoby pracujące na tym stanowisku najczęściej są zatrudniane na podstawie umowy zlecenie, ale zdarzają się również umowy o pracę.
Do głównych obowiązków barmana należą:
Barman może mieć również swojego asystenta/pomocnika, czyli tzw. barbacka. Jest to pierwszy krok w karierze na tym stanowisku. Do jego zadań należy szeroko rozumiana pomoc barmanowi, np.:
Aby zostać barmanem, nie potrzeba żadnego specjalnego wykształcenia. Wszystkiego można nauczyć się na stanowisku, jednak większe szanse na zatrudnienie mają osoby, które ukończą profesjonalny kurs barmański. Jego koszt zależy od czasu trwania i konkretnej szkoły.
Istnieją trzy stopnie kwalifikacji:
Szkolenie obejmuje kurs robienia drinków znanych na całym świecie oraz naukę o mieszaniu koktajli, czyli tzw. miksologię. Miksologia skupia się na wytwarzaniu autorskich receptur w oparciu o różne techniki, na przykład gotowanie syropów według własnego przepisu.
Przyszły barman powinien być osobą otwartą, komunikatywną i lubiącą pracę z ludźmi. Codzienny kontakt z klientem wymaga również cierpliwości, opanowania i dystansu – w końcu nawet trzeźwi klienci bywają trudni, a co dopiero ko kilku drinkach. Ponieważ jest to praca fizyczna, wymaga od kandydata dobrej kondycji i brak przeciwwskazań zdrowotnych, np. problemów z kręgosłupem. W zawodzie liczy się również kreatywność i umiejętność doboru różnych alkoholi. Może się bowiem zdarzyć, że ktoś będzie chciał zamówić coś spoza karty drinków i poprosi barmana o autorski koktajl. Nie bez znaczenia jest również znajomość języka angielskiego. Warszawa – jako centrum kraju – przyciąga nie tylko jej mieszkańców czy turystów, ale również międzynarodowych partnerów biznesowych firm działających w stolicy, którzy chętnie integrują się przy szklaneczce czegoś mocniejszego.
Barman może pracować w barze, pubie lub restauracji. Zatrudnienie znajdzie w miejscach takich jak hotele, centra konferencyjne czy lokale gastronomiczne. Może obsługiwać różnego rodzaju imprezy firmowe i integracyjne oraz okolicznościowe, np. wesela, jubileusze bądź wieczory panieńskie/kawalerskie. Barman ma możliwość pracy na etacie lub założenie własnej działalności gospodarczej i obsługę indywidualnych zleceń, np. przeprowadzanie pokazów barmańskich.
Pracodawcy w Warszawie zwracają uwagę na to, czy kandydat na stanowisko barmana:
Aby lepiej zrozumieć wymagania warszawskich pracodawców, warto przyjrzeć się dowolnej ofercie pracy zamieszczonej w Internecie:
"Hotel ABC zatrudni barmana do restauracji hotelowej. Praca będzie polegać na przyrządzaniu drinków, obsłudze gości hotelowych, nawiązywaniu kontaktów, budowaniu relacji i dbaniu o czystość na stanowisku pracy. Chcielibyśmy, abyś wniósł/wniosła do naszego zespołu nową energię. Do Twoich codziennych wyzwań będzie bowiem należała współpraca z pozostałymi pracownikami hotelu. Wymagania: znajomość oferty gastronomicznej naszej restauracji, wiedza o sposobach przyrządzania poszczególnych napojów, drinków i koktajli, doświadczenie na podobnym stanowisku, komunikatywna znajomość języka angielskiego, miła aparycja oraz wysoka kultura osobista.
Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków barmanów zatrudnionych na etacie w Warszawie wynosi 4120 zł brutto miesięcznie, co w przeliczeniu na kwotę netto (czyli „na rękę” daje 3098 zł. Jednak 25% ankietowanych deklaruje, że zarabia mniej, bo poniżej 2556 zł netto na miesiąc i tyle samo respondentów przyznaje, że ich pensja przekracza 3692 zł netto miesięcznie.
Oprócz wynagrodzenia zasadniczego barman dostaje także napiwki. Ich wysokość w skali miesiąca jest bardzo różna, ponieważ zależy od hojności klientów. Czasami jednak są to naprawdę spore kwoty. Doświadczeni barmani deklarują, że z napiwków potrafią zarobić nawet „drugą” pensję.
Nieco inaczej wyglądają zarobki barmanów prowadzących w Warszawie własną działalność gospodarczą i oferujących prywatne usługi, na przykład na weselach czy imprezach firmowych. Obsługa takiego wydarzenia kosztuje około 500-800 zł. Wynajęcie barmana z własnym barem i szkłem to z kolei koszt około 800-1200 zł. Ponadto barman – poza „tradycyjną” obsługą – może zaoferować również specjalne pokazy barmańskie. Cena takiego pokazu wynosi od 800 do nawet 2000 zł w zależności od tego, jakie barman ma umiejętności i co zamierza zaprezentować.
Kandydat na barmana może poszukać pracy w Internecie, na przykład na stronie serwisu pracy GoWork.pl. Portal udostępnia 5 filtrów, które pomagają w najlepszym dopasowaniu przeglądanych ofert do preferencji użytkownika:
Serwis GoWork działa jak centralna baza ofert pracy. Poza tym umożliwia sprawdzenie opinii o ogłaszających się na portalu pracodawcach. Opinie na forum wystawiane są przez byłych i obecnych pracowników danej firmy, a później weryfikowane przez administratorów strony. Stanowią zatem cenną wskazówkę dla osób poszukujących pracy jako barman i nie tylko.
Praca barmana w Warszawie ma sporo zalet. Należą do nich: wiele potencjalnych miejsc zatrudnienia, elastyczny czas pracy, zniżki na firmowe produkty i usługi, możliwość udziału w kursach doszkalających oraz atrakcyjne zarobki. Poza tym, barman może liczyć na wysokie napiwki i poznawanie nowych, ciekawych ludzi. Jego praca z pewnością nie należy do nudnych zajęć. Każdy dzień (i noc) jest inny, dużo się dzieje i czas płynie zdecydowanie szybciej, niż w przypadku „siedzenia za biurkiem”. Jest to zawód w sam raz dla osób, które lubią być w ruchu i nie straszny im kontakt z klientem, także nietrzeźwym.