Co robi kucharz? Opis stanowiska
Kucharz – jak wskazuje sama nazwa zawodu – pracuje w kuchni i zajmuje się przygotowywaniem jedzenia, ale nie tylko. Do głównych zadań osoby zatrudnionej na stanowisku kucharza należą:
- przygotowywanie posiłków zgodnie z obowiązującymi standardami;
- dbanie o czystość na stanowisku pracy i przestrzeganie zasad BHP;
- regularne sprawdzanie świeżości produktów spożywczych;
- przygotowywanie dań zgodnie z przepisem;
- dbanie o najwyższy standard wydawanych dań i dekorowanie potraw;
- współpraca z dostawcami i kelnerami;
- przygotowywanie pozycji z menu;
- utrzymywanie standardu firmy.
Szczegółowy zakres obowiązków kucharza różni się w zależności od typu lokalu i konkretnego stanowiska, o czym szerzej będzie w dalszej części artykułu.
Jak zostać zawodowym kucharzem?
Są trzy drogi, aby zostać kucharzem:
- Technikum gastronomiczne – edukacja obejmuje teorię i praktykę; kończy się egzaminem państwowym, który potwierdza kwalifikacje zawodowe kucharza;
- Nauka w szkole zawodowej, policealnej lub ukończenie kursu gastronomicznego – edukacja obejmuje teorię i praktykę; kończy się egzaminem, którego zdanie umożliwia podjęcie dalszej nauki w szkole branżowej II stopnia i przystąpienie do egzaminu państwowego;
- Kucharz-samouk – można zostać kucharzem bez wykształcenia kierunkowego; aby jednak mieć jakiekolwiek szanse na rynku pracy, trzeba móc pochwalić się talentem, sukcesami i doświadczeniem na stanowisku.
Kariera kucharza – jak wygląda?
Osoba, która chce zostać wybitnym kucharzem, powinna uczyć się i pracować jednocześnie. Aby dobrze poznać tajniki zawodu, dobrze jest przejść przez wszystkie etapy pracy w kuchni. Należą do nich:
- pomoc kuchenna – najczęściej zajmuje się sprzątaniem kuchni (np. zmywaniem), pomaga przygotowywać potrawy (np. krojąc warzywa i owoce), porcjuje i dekoruje dania i wykonuje różne inne polecenia kucharza;
- młodszy kucharz – pomaga, ale i samodzielnie wykonuje potrawy zlecone przez kucharza; dba o estetykę dań i ich właściwe podanie; regularnie sprawdza i uzupełnia zapasy oraz kontroluje świeżość produktów spożywczych;
- kucharz – przygotowuje dania według własnych lub przyjętych przez lokal standardów; wydaje polecenia i nadzoruje pracę kuchni;
- szef kuchni – układa menu, przygotowuje przepisy, pokazuje kucharzom, jak mają szykować dane potrawy; dba o jakość dań oraz kontroluje koszt ich wytwarzania; deleguje zadania, a także kreuje procesy, które mają przełożyć się na sprawne działanie kuchni; wybiera dostawców, sprawdza jakość dostarczonych produktów oraz zajmuje się tym, żeby w kuchni niczego nie zabrakło; ponadto zajmuje się grafikiem oraz dba o przestrzeganie zasad GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej) oraz HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli).
Cechy dobrego kucharza
Kucharz powinien być z jednej strony samodzielny, a z drugiej umieć pracować w zespole i być osobą komunikatywną. Musi mieć doskonały zmysł węchu i smaku oraz artystyczne zacięcie – nie bez powodu mówi się, że jemy głównie oczami, więc podane danie musi nie tylko smakować, ale i apetycznie wyglądać. Dobry kucharz powinien także umieć pracować pod presją czasu, być wielozadaniowy i odporny na stres. W tym zawodzie łatwiej radzą sobie również osoby otwarte, dyspozycyjne i energiczne.
W przypadku pracy na przykład w szpitalu i przygotowywania posiłków dla pacjentów/pacjentek, wymagania stanowiska kucharza niosą ze sobą konieczność posiadania dodatkowych predyspozycji. Tutaj bowiem kucharz musi mieć również specjalistyczną wiedzę z zakresu dietetyki i dostosowywać gotowane przez siebie potrawy do potrzeb chorych.
Gdzie może pracować kucharz w Warszawie?
Osoba, która chce zostać kucharzem w Warszawie, może pracować w:
- restauracjach i barach mlecznych;
- restauracjach typu fast food i food truck;
- restauracjach i lokalach gastronomicznych w galeriach handlowych;
- hotelach, motelach, pensjonatach i hostelach;
- szpitalach i stołówkach szkolnych/przedszkolnych;
- firmach oferujących catering dietetyczny;
- internatach i domach studenckich;
- ośrodkach wczasowych i wypoczynkowych;
- domach dziecka, hospicjach i domach opieki/spokojnej starości.
Zarobki kucharzy w Warszawie
Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków kucharzy w Polsce wynosi 3970 zł brutto miesięcznie, co w przeliczeniu na kwotę netto („na rękę) daje około 3002 zł. Jednak 25% ankietowanych przyznaje, że zarabia poniżej 2549 zł netto miesięcznie i tyle samo respondentów deklaruje, że ich pensja przekracza 3615 zł netto miesięcznie.
Okazuje się jednak, że w Warszawie kucharze mogą liczyć na zdecydowanie wyższe niż przeciętne wynagrodzenie. Wysokość pensji kucharzy w stolicy różni się oczywiście w zależności od zajmowanego stanowiska. Dla przykładu:
- kucharz zarabia od 6 do 10 tys. zł netto miesięcznie;
- szef kuchni zarabia od 10 do nawet 30 tys. zł netto miesięcznie.
Kucharz: wymagania pracodawców w Warszawie
Pracodawcy z Warszawy wymagają od kandydatów na stanowisko kucharza przede wszystkim doświadczenia lub przynajmniej praktyk zawodowych. Przychylniej także patrzą na osoby z wykształceniem kierunkowym, ale nie jest to warunek konieczny. Dla właścicieli lokali gastronomicznych liczą się także umiejętności, talent i wysoka kultura osobista. Dodatkowym atutem jest znajomość języków obcych. Dodatkowe „punkty” można dostać również za dotychczasowe sukcesy (np. nagrody w konkursach kulinarnych) czy specjalistyczne kursy.
Praca dla kucharzy w Warszawie – gdzie szukać ofert?
Większość ofert pracy dla kucharzy z Warszawy znajduje się oczywiście w Internecie. Dobrym miejscem do poszukiwania zatrudnienia jest serwis GoWork.pl, który współpracuje z pracodawcami oferującymi zatrudnienie zarówno w kraju, jak i za granicą.
Plusem strony jest to, że posiada filtry, które ułatwiają odnalezienie ogłoszeń spełniających kryteria wyszukiwania. Mowa tu o możliwości wyboru stanowiska – w tym przypadku kucharz, lokalizacji – Warszawa lub województwo mazowieckie, typu umowy, rodzaju etatu oraz widełek oczekiwanego wynagrodzenia brutto lub netto.
Analizując ogłoszenia zamieszczone w serwisie GoWork, można zauważyć że, niejedna restauracja na Woli zatrudni pomoc kucharza nawet z niewielkim doświadczeniem, chętną rozwijać się jednak w danym lokalu. Wiele restauracji jest gotowa zatrudnić osoby o różnym doświadczeniu zawodowym. Najbardziej bowiem dla warszawskich pracodawców liczy się sumienne wykonywanie obowiązków związanych z pracą w kuchni. Oczywiście zawsze jest mile widziane doświadczenie oraz posiadanie pełnej wiedzy w zakresie danego typu kuchni, jednak nie jest to warunek konieczny.
Czy warto pracować jako kucharz w Warszawie?
Świadczenie usług kulinarnych to bardzo ciekawa praca. Dodatkowo w stolicy osoby zatrudnione na tym stanowisku mogą liczyć na bardzo dobre zarobki. Jest to zajęcie, które pozwala dać upust kulinarnemu talentowi oraz zapewnia dużo satysfakcji. Praca kucharza nie należy jednak do łatwych – to pracownik fizyczny, który często pracuje w systemie zmianowym, co zapewne nie jest dla wszystkich. Nie jest to też praca, w której wystarczy przygotowywanie trzech posiłków dziennie. Im większy lokal, tym więcej zamówień, a co za tym idzie – więcej pracy na kuchni. Niemniej w każdym zawodzie trzeba mierzyć się z jakimiś wyzwaniami. Wszystko zależy od chęci, predyspozycji i determinacji kandydata. Poza tym praca w kuchni to stabilne zatrudnienie (najczęściej w pełnym wymiarze czasu pracy a do tego umowa o pracę lub zlecenie) i zawód, który nie przeminie. Trudno sobie chyba wyobrazić, żeby zabrakło zapotrzebowania na osoby, które potrafią gotować i robią to dobrze.