Praca kucharza jest jednym z najstarszych zawodów świata. To zajęcie zarówno rzemieślnicze, polegające na przygotowywaniu potraw według przepisu, jak i artystyczne, wymagające odpowiedniej oprawy dania. Nie każdy nadaje się do pracy na tym stanowisku. Kto zatem może zostać kucharzem? Ile zarabia się w tym zawodzie, wykonując pracę w Warszawie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Kucharz – jak wskazuje sama nazwa zawodu – pracuje w kuchni i zajmuje się przygotowywaniem jedzenia, ale nie tylko. Do głównych zadań osoby zatrudnionej na stanowisku kucharza należą:
Szczegółowy zakres obowiązków kucharza różni się w zależności od typu lokalu i konkretnego stanowiska, o czym szerzej będzie w dalszej części artykułu.
Są trzy drogi, aby zostać kucharzem:
Osoba, która chce zostać wybitnym kucharzem, powinna uczyć się i pracować jednocześnie. Aby dobrze poznać tajniki zawodu, dobrze jest przejść przez wszystkie etapy pracy w kuchni. Należą do nich:
Kucharz powinien być z jednej strony samodzielny, a z drugiej umieć pracować w zespole i być osobą komunikatywną. Musi mieć doskonały zmysł węchu i smaku oraz artystyczne zacięcie – nie bez powodu mówi się, że jemy głównie oczami, więc podane danie musi nie tylko smakować, ale i apetycznie wyglądać. Dobry kucharz powinien także umieć pracować pod presją czasu, być wielozadaniowy i odporny na stres. W tym zawodzie łatwiej radzą sobie również osoby otwarte, dyspozycyjne i energiczne.
W przypadku pracy na przykład w szpitalu i przygotowywania posiłków dla pacjentów/pacjentek, wymagania stanowiska kucharza niosą ze sobą konieczność posiadania dodatkowych predyspozycji. Tutaj bowiem kucharz musi mieć również specjalistyczną wiedzę z zakresu dietetyki i dostosowywać gotowane przez siebie potrawy do potrzeb chorych.
Osoba, która chce zostać kucharzem w Warszawie, może pracować w:
Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków kucharzy w Polsce wynosi 3970 zł brutto miesięcznie, co w przeliczeniu na kwotę netto („na rękę) daje około 3002 zł. Jednak 25% ankietowanych przyznaje, że zarabia poniżej 2549 zł netto miesięcznie i tyle samo respondentów deklaruje, że ich pensja przekracza 3615 zł netto miesięcznie.
Okazuje się jednak, że w Warszawie kucharze mogą liczyć na zdecydowanie wyższe niż przeciętne wynagrodzenie. Wysokość pensji kucharzy w stolicy różni się oczywiście w zależności od zajmowanego stanowiska. Dla przykładu:
Pracodawcy z Warszawy wymagają od kandydatów na stanowisko kucharza przede wszystkim doświadczenia lub przynajmniej praktyk zawodowych. Przychylniej także patrzą na osoby z wykształceniem kierunkowym, ale nie jest to warunek konieczny. Dla właścicieli lokali gastronomicznych liczą się także umiejętności, talent i wysoka kultura osobista. Dodatkowym atutem jest znajomość języków obcych. Dodatkowe „punkty” można dostać również za dotychczasowe sukcesy (np. nagrody w konkursach kulinarnych) czy specjalistyczne kursy.
Większość ofert pracy dla kucharzy z Warszawy znajduje się oczywiście w Internecie. Dobrym miejscem do poszukiwania zatrudnienia jest serwis GoWork.pl, który współpracuje z pracodawcami oferującymi zatrudnienie zarówno w kraju, jak i za granicą.
Plusem strony jest to, że posiada filtry, które ułatwiają odnalezienie ogłoszeń spełniających kryteria wyszukiwania. Mowa tu o możliwości wyboru stanowiska – w tym przypadku kucharz, lokalizacji – Warszawa lub województwo mazowieckie, typu umowy, rodzaju etatu oraz widełek oczekiwanego wynagrodzenia brutto lub netto.
Analizując ogłoszenia zamieszczone w serwisie GoWork, można zauważyć że, niejedna restauracja na Woli zatrudni pomoc kucharza nawet z niewielkim doświadczeniem, chętną rozwijać się jednak w danym lokalu. Wiele restauracji jest gotowa zatrudnić osoby o różnym doświadczeniu zawodowym. Najbardziej bowiem dla warszawskich pracodawców liczy się sumienne wykonywanie obowiązków związanych z pracą w kuchni. Oczywiście zawsze jest mile widziane doświadczenie oraz posiadanie pełnej wiedzy w zakresie danego typu kuchni, jednak nie jest to warunek konieczny.
Świadczenie usług kulinarnych to bardzo ciekawa praca. Dodatkowo w stolicy osoby zatrudnione na tym stanowisku mogą liczyć na bardzo dobre zarobki. Jest to zajęcie, które pozwala dać upust kulinarnemu talentowi oraz zapewnia dużo satysfakcji. Praca kucharza nie należy jednak do łatwych – to pracownik fizyczny, który często pracuje w systemie zmianowym, co zapewne nie jest dla wszystkich. Nie jest to też praca, w której wystarczy przygotowywanie trzech posiłków dziennie. Im większy lokal, tym więcej zamówień, a co za tym idzie – więcej pracy na kuchni. Niemniej w każdym zawodzie trzeba mierzyć się z jakimiś wyzwaniami. Wszystko zależy od chęci, predyspozycji i determinacji kandydata. Poza tym praca w kuchni to stabilne zatrudnienie (najczęściej w pełnym wymiarze czasu pracy a do tego umowa o pracę lub zlecenie) i zawód, który nie przeminie. Trudno sobie chyba wyobrazić, żeby zabrakło zapotrzebowania na osoby, które potrafią gotować i robią to dobrze.