Opinie o XTB (X-Trade Brokers) w Warszawa

Na podstawie 26 ocen.

Poniżej przeczytasz opinie byłych oraz obecnych pracowników o pracodawcy XTB Spółka Akcyjna. Zobaczysz tutaj również opinie kandydatów do pracy w firmie XTB Spółka Akcyjna o rekrutacji.

Branże: Pozostałe - inne

Najnowsze opinie pracowników, klientów i kandydatów do pracy o XTB Spółka Akcyjna w Warszawa

Chciałbym wszystkich przestrzec przed aplikowaniem do XTB. Od czasu zatrudnienia dyrektora z alledrogo firma ta stała się januszexem. Wynagrodzenia znacznie poniżej rynkowych, dofinansowania do szkoleń takie, że na nic nie starcza, brak podwyżek pomimo wcześniejszych zgód i wymagania z kosmosu. Atmosfera co raz to gorsza. Donoszenie, podkładanie świń, itd.. Zatrudnianie osób z alledrogo po znajomości a nie po kryterium umiejętności.

Pracownik2
@Pracownik

No obietnice o wyższych stawkach niż w innych średnią rynkowa… W trakcie procesu podwyżkowego ze stawki sporo poniżej najniższej rynkowej dostałem upgrade do najniższej na rynku. Wszystkie moje prośby o szkolenia i materiały zostały zapomniane przy planie rozwojowym i plan składa się w sumie z niczego oprócz rozmów z innymi ludźmi z firmy(chyba najlepsze szkolenie wg xtb to takie które nic nie kosztuje). Też zauważyłem że od czasu pana z allegro firma staje się coraz większym korpo piekłem(pojawia sie nagle dużo procesów które działają na niekorzyść pracownika). Podwyżka maksymalnie raz na rok i taka że aż poczułem się obrażony pomimo dobrych ocen na performance review. Ale przynajmniej jest hajs na przestrzenie coworkingowe i piłkarzyki z logiem…

Były pracownik IT

Były pracownik IT - [tego zwrotu juz nie mozna uzywac bo nowa osoba zarzadzajaca mowi TECH] Niestety duza polityka i kolesiostwo. W żołnierskich słowach przykłady z życia XTB: - poprzedni Zarzadzajacy IT tak potraktował jedną osobę: " zmienila sie sytuacja w firmie i teraz mam inna osobe na Twoje miejsce. Mam dla Ciebie alternatywe: zwolnimy Cie lub pojdziesz do zespołu X. Nie masz czasu zbyt wiele, bo maksymalnie miesiac" - umawiasz wynagrodzenie z HR stawka coś koło 160 zł netto, ona mowi, ze nie bedzie problemu i to ogarnie. Po czym przychodzi menago i mowi: nie ma szans na umowiona stawke bo to jest stanowczo za duzo i musze Ci powiedziec, ze nasz max to - 20 zł i HR na pewno nie obiecaly Ci wiecej; HR milczy - nowy Zarzadzajacy IT mowił w styczniu, lutym 2024: niestety wypracowane przez Was premie za 2023 r nie beda wyplacone na ustalonych warunkach, bo ja tego nie ustalalem i nie wiem jaka jest prawda. Wyplace wedle nowych warunkow, tj. srednio - 50% - przedstawione zostaly nowe warunki premii, ale wiecie że nie ma tego w umowach - bo premia jest uznaniowa XD *nagle maile zniknely, HR nie istnieja i nic z dokumentów sie nie liczy, bo łatwo tnie sie koszty - zatrudniane sa osoby ze znanej firmy tej na "a", ludzi opowiadają, że niektore osoby nie mialyby tego stanowiska gdyby nie relacje ze znana osoba, bo nie pelnily takiej roli dotychczas i nie maja takich kompetencji - nowy Dyro gra milego i co robi zwalnia ludzi, ktorzy dlugo pracowali, bo... nie pasuja do struktury przenoszonej zywcem z tej firmy na "a" - podwyżki to śmieszna sprawa, bo Twój przełożony ma poniżej 5% miesiecznego wynagrodzenia na podwyżki dla całego zespolu, a jak ktoś dostaje awans z regulara na seniora to zjada caly budzet, czyli reszta nie dostaje nic :) a jak dostales podwyzke w ciagu roku to nie szybciej niz za rok i jeden dzien mozesz cos dostac :P - no i wiadomo persona, ktorej imienia nie mozna wypowiadac, ale jest to glowny decydujacy o wszystkim - szkoda goscia, bo wiele osob go (usunięte przez administratora) i dlatego jest taki nieufny do reszty, ale coż mawiaja, że ryba psuje sie od glowy Pozytywni są pracownicy nazwyjmy ich szeregowymi, ale tez sie boja o ocene, boja sie komentowac, boja sie mowic w firmie, boja sie sledzenia komputerow etc. Sytuacja krzywa.

@Były pracownik IT

Sama prawda - obecnie jest to beznadziejna firma do pracy. Brak podwyżek, brak awansów, brak szkoleń Januszex.

obecnie

(IT/Produkt) Stawki takie sobie, bo raczej ten dolny zakres w większości przypadków. Co do warunków pracy choć nie chcę bronić niczego to w moim dziale jest po prostu okej. Nie odczuwam takiej presji, o jakiej mówią koledzy i koleżanki z innych działów czy zespołów więc to wszystko zależy gdzie traficie i co robicie. Oczywiste jest, że aplikacje core będą tymi gdzie stres pewnie jest większy. Po przyjściu nowego CTO wdrożono dużo zmian, zdecydowanie ciężej o nagłe i duże podwyżki, jest to obecnie mocno oprocesowane. Także podwyżki raczej delikatne, lepiej wynegocjować dobrą stawkę na start. Mimo wszystko nie uważam, że to jakieś złe miejsce do pracy, sam produkt jest ciekawy i ma potencjał. W moim odczuciu faktycznie było tu trochę leśnych dziadków, wielu z nich już wywalono albo zostali zmotywowani do pracy - co za tym idzie, mniej frustracji między zespołowej jeśli chodzi o załatwianie spraw. Jest tu zdecydowanie bardzo dużo osób które w firmie pracują długi, długi czas i jako ogół bardzo pozytywnie mogę wypowiedzieć się o tej 'starej gwardii'. Względnie łatwo tu o awans i równie łatwo się wykazać jeśli robicie dobrą robotę. Ale bywa też i kwartałowa nerwówka, są niezbyt przyjazne procesy, wszystko to typowe problemy większych firm. Jest chęć przebudowy rozwiązań i infrastruktury na współcześniejsze i to duży plus. Dla kogoś kto ma ambicje na FAANG - może to nie jest to miejsce, ale nie ma co narzekać. Dla mnie osobiście bardzo irytujące bywa jak nieregularnie są księgowane przelewy za kontrakt - tzn. nie wiesz czy wyjdzie 4 dnia, czy może 15 dnia czy później.

Norbert
@obecnie

A jest ktoś w stanie powiedzieć, ile się mniej więcej zarabia? Wspominasz, o względnie łatwym awansie dlatego zastanawia mnie czy firma pomaga jakoś rozwijać się pracownikom. Organizują jakieś szkolenia wewnętrzne?

Menadzer Nowy wpis

Jako kandydat z doświadczeniem w branży IT, chciałem podzielić się moimi przemyśleniami na temat rozmów i opinii o XTB, zwłaszcza w porównaniu do innych firm, takich jak Allegro, z którym miałem do czynienia wcześniej. Na wstępie – trzeba oddać sprawiedliwość. Allegro, choć przez lata miało opinię firmy o stosunkowo niskich wynagrodzeniach, jest (i w wielu aspektach pozostaje) technologicznym top 1 w Polsce. Wiele osób, które przeszły z Allegro do dużych, globalnych korporacji – czy to w Dolinie Krzemowej, czy w innych ośrodkach technologicznych – mówi, że Allegro w niektórych aspektach technologicznych deklasuje konkurencję. I to nie jest pusty frazes – tam naprawdę robi się projekty, które wyznaczają standardy, jeśli chodzi o skalowalność, innowacyjność czy tempo wdrażania nowoczesnych rozwiązań. Niestety, porównując to do XTB, trudno oprzeć się wrażeniu, że firma aspiruje, ale pozostaje w tyle – nie tylko za Allegro, ale też za wieloma innymi polskimi graczami technologicznymi. Już na etapie rozmowy rekrutacyjnej rzuca się w oczy, że technologia nie jest tu priorytetem, ale raczej narzędziem do “trzymania się jakoś na powierzchni”. Zamiast ambitnych projektów czy pracy nad skalowaniem, kandydatowi oferuje się dość zachowawcze zadania – głównie utrzymanie tego, co już istnieje, i ewentualnie “gaszenie pożarów”. O żadnym przełomie czy strategicznych wdrożeniach nowoczesnych rozwiązań raczej nie ma mowy. Co gorsza, jeśli chodzi o wynagrodzenia, w XTB sytuacja wygląda naprawdę blado. Nie jest tajemnicą, że Allegro przez długi czas płaciło stosunkowo mało w porównaniu z rynkiem, ale jednocześnie oferowało coś, czego nie da się kupić za pieniądze: doświadczenie na najwyższym światowym poziomie. W XTB nie dość, że stawki pozostawiają wiele do życzenia (dla porównania – mid w Warszawie może tam liczyć na mniej więcej tyle, ile dostaje junior w firmach pracujących na międzynarodowe rynki), to jeszcze brakuje wartości dodanej w postaci unikalnego know-how. Mam wrażenie, że ich filozofia to “po taniości i jakoś to będzie”. Ciekawym aspektem jest też kultura pracy. Allegro, mimo swoich wad, przyciągało i wychowywało talenty – ludzie mieli motywację do nauki, do bycia liderami w swoich dziedzinach. XTB, według rozmów z obecnymi i byłymi pracownikami, wydaje się stawiać na stagnację i brak inwestycji w rozwój ludzi. Opinie o atmosferze pełnej polityki i faworyzowania “swoich” niestety powtarzają się zbyt często, by je zignorować. To nie jest środowisko, które przyciąga topowych specjalistów – a to przekłada się na ogólny poziom technologiczny firmy. Podsumowując, dla kandydata, który szuka miejsca, gdzie mógłby rozwinąć skrzydła technologiczne, XTB nie wydaje się najlepszym wyborem. W Polsce mamy firmy, które oferują zarówno dobre wynagrodzenie, jak i ambitne projekty – przykłady to Google, Amazon, a nawet mniejsze, dobrze zarządzane startupy. Niestety, XTB z perspektywy technologicznej przypomina bardziej przeciętną firmę outsourcingową niż lidera branży. Więc do roboty!!!

Rekrut Nowy wpis
@Menadzer

A jak wyglądają procesy rekrutacyjne?

Kondor Nowy wpis
@Menadzer

Rekrutacja - nieprofesjonalna. Menadżerowie zadają pytania chyba bez wcześniejszego patrzenia w CV kandydata

Kanarek Nowy wpis
@Kondor

Wolny jak ptak :D

Tomek
@obecnie

To już słyszałem że nie zatrudniacie ludzi z Allegro aby nie denerwować leśnych dziadków. Ponoć sporo tam jest osób źle nastawionych oraz niektórzy managerowie wolą spokój w zespole niż kogoś ogarniętego z Allegro

@Tomek

@Tomek Akurat o tym nic nie mogę powiedzieć, bo po prostu nie wiem. Mówiąc leśne dziadki, mam na myśli po prostu osoby niekompetentne, które w sumie w firmie przeszkadzają bardziej niż pomagają. Czy jest jakieś nastawienie przeciwko rekrutacji osób z Allegro? Może - jak w każdej firmie jest trochę osób z dużym stażem i aspiracjami, które czekają na awans i gdy nagle rekrutuje się kogoś z zewnątrz na np. TL'a, to jakieś oburzenie zawsze będzie.

Radekos
@obecnie

Czyli firma dopuszcza sie takich działań ze trzyma swoich w niepewności i bierze sobie kogoś tak po prostu z zewnątrz? Ciekawe jak to wyjaśniają skoro mimo oburzenia dalej siedzą na stolkach

@Tomek

kwalifikacje czesci osob z firmy alledrogo niestety nie są wyjatkowe, odbiegaja od kwalifikacji osob z XTB z tendencja - nizsze kompetencje osob z alledrogo

Norbert

@ciekawa
Użytkownicy czekają na odpowiedź 16 dni.

Cześć, jak wygląda praca Na stanowisku specjalisty ds. sprzedaży? Widzę, że poszukują kandydatów. Dobre zarobki?

Życzliwy

Marna kadra zarządzająca, zwłaszcza po przyjściu Adama z allegro i jego przydupaski Moniki. Omijajcie szerokim łukiem. Stawki na rynku większe o 20-30% niż w tej pseudo firmie.

@Życzliwy

Oj zaniżone:) Często i mniej o 40-50% niż rynek:)

Rozmowa kwalifikacyjna to zwykle stresujące wydarzenie. Czy ta w X-Trade Brokers się do takich zaliczała? A może wręcz przeciwnie? Czekamy na Twoją opinię.
Janek
Użytkownicy czekają na odpowiedź 37 dni.

Warto aplikować ? jak sytuacja w firmie będzie możliwość wykazania się w przyszłym roku, to prawda o dynamicznym rozwoju firmy jak piszą. Przyjmują nowych czy raczej wymiana jedne za jeden ?

Były pracownik IT

@Były pracownik IT

Ekorla

Jak wygląda rekrutacja na Senior Java Developer? Jakie są widełki na UOP i B2B? Czy jak jest nowy CTO z allegro to jest jakaś zmiana na plus?

Jarek

Jak bierze po znajomości do pracy to daje lepsze warunki jak innym? Tak się zastanawiam czy takie pupilki mają lepiej i to powoduje podziały w zespole.

@Jarek

Chodzi o to że w XTb jest sporo leśnych dziadków - słabych ludzi od strony technicznej. Stąd ludzie z Allegro prezentują na ich tle zdecydowanie wyższy poziom. Niestety ostatnio robi się nieciekawie i HR próbuje odrzucać na siłę ludzi z Allegro przez wewnętrzny konflikt w firmie.

Miro
@Adam

I to pierwsza taka akcja u was z tego co rozumiem? chciałem tu aplikować i teraz nie wiem czy jest sens to przeczekać. Ten konflikt psuje tylko atmosferę ludziom czy też na kasie sie odbija?

Klementyna
@Adam

A pod kątem kasy? Pewnie jak to w branży jest więcej niż minimalna. Ale też wiem że takie duże firmy lubią oszczędzać bo prestiż i takie tam...

@Ekorla

Zdecydowanie wszystko na minus. Mało kto dostał podwyżki. Jak się starasz o nią od przełożonego dostajesz ocenę 2 i mają Cię z głowy. Jest bardzo źle. Szukajcie gdzie indziej.

Bardzo Stary Pracownik

Przyszło sporo nowych osób z Allegro - o części z technicznych słyszałem, że bardzo dobrzy. Słyszałem trochę o wymiataniu starej kadry. Za to podobno managerowie z rodowodem z Allegro są teflonowi, żadna wpadka do nich nie przylega - w przeciwieństwie do reszty, która wylatuje za cokolwiek. Ciekaw jestem kto faktycznie był odpowiedzialny za wpadkę z KNF i XTB Social. Za moich czasów zaczynali wprowadzać podobną usługę i wtedy nie było problemów.

andzia
@Bardzo Stary Pracownik

Uuuu nowe osoby no to będzie ciekawe. Ej to jak sa nowe osoby to co firma się rozwija, jest kasa na pensje a na podwyżki też są? Ciekawe bo to pokazuje jak traktuje się ludzi.

Lama
@andzia

Jest wewnętrzny spór chyba w firmie? Ponoć czasem na siłę się nie zatrudnia już osób z Allegro aby nie wprowadzać co raz większego rozczarowania wśród osób które w firmie się zasiedziały i się nie rozwijają

Inia

Serio najniżej płacą? Ciekawe czy każdy tak czy jak ktoś pokaże że ma skille to idzie ugrać coś lepszego chyba nie każdy ma tyle samo? Może komuś się udało dogadać o lepsze pieniadze.

Akademia IT 6

Czy ktoś z iOS dostał rozmowę? Dwa i pół tygodnia temu napisalam test techniczny (przeszedł wszystkie testy), nie mam żadnej odpowiedzi.

Żarty

Ta firma to jeden wielki żart. Mój kod przeszedł wszystkie testy na podstawie których oceniali. Na koniec września dostałam dostałam automatycznie wygenerowanego maila że miałam zbyt niski wynik. W między czasie próbowałam skontaktować się z HR na LinkedIn. Wysłałam wiadomości do dwóch Pań. Od prawie miesiąca zero odpowiedzi. Nie wiem na jakiej podstawie przyjmują ludzi.

a

Wiadomości są automatyczne, zero kontaktu z ludźmi. Najpierw jest test potem pisanie kodu. Na całość ma się godzinę, żeby zrobić część praktyczna dosłownie cały czas trzeba pisać, brak czasu na zastanawianie się i testowanie, z tego co pamiętam było 7 zadań. Następne zadanie opiera się na poprzednim, więc jeśli pierwsze zadanie które polegało o odszyfrowaniu zrobiło się źle, reszta już była nieważna . Ogólnie cały test uważam za tragiczny pomysł. Nie mam pojęcia co on ma sprawdzać, żaden programista nie pisze kodu na czas. W lutym również aplikowałam na ten staż, zadanie było dokładnie te same. Wtedy nie zrobiłam dużej części więc nie dziwię się, że mnie nie przyjęli, ale teraz? Dzień wcześniej zrobiłam sobie ten test na wszelki wypadek więc kod miałam przetestowany i poprawny. Na prawdę nie wiem czym na firma się kieruje podczas rekrutacji.

Zgadzam się
@Żarty

Firma najniższych lotów, moga konkurować z kulturą z barami mlecznymi PRL. Wysokie mniemanie o sobie a brak szacunku na porządku dziennym. Nie widzicie że tynk leci od zadartych nosków? DNO nie polecam

Jumbee

Your boss will twist facts about you, there is a lack of useful training, you will be dependent on your colleagues, if they like you, you will doing great but it makes you weak and you can be easily manipulated and fired. Team does often things against rules set from boss, so you need to learn between two stones. Don't apply there. The department(s) you are working with don't give you profound advice, so you are often not able to answer client like a human being. You don't have time to make a pause, you are sitting from 9-17 only with a pause for lunch.

Tobiasz

Cześć czy tutaj sa może okresy próbne? Ktoś pisał o piątce na start jako Customer Support i niby rozumiem ze trzeba od czegoś zacząć. Później w jaki sposób doceniają lepsza prace?

@Tobiasz

Nie doceniają. Zapomnij o podwyżce. Zmieniło się na gorsze.

Anula
@Pracownik

Na gorsze w jakim sensie?? Myślałam że do przodu raczej idą firmy. Kasa chyba może iść do góry tylko przecież chyba nie obniżają?,? Stawek znaczy

@Anula

Odkąd jest Adam (usunięte przez administratora) szefem IT są tylko obiecanki i mamienie a brak realnego działania i gdyby nie słaba sytuacja na rynku to masa osób by odeszła- kto może sobie pozwolić ten rzuca papierem. Ludzie odchodzą głównie od złego szefa a dodatkowo pensje są słabe.

inga
@Pracownik

jesteś w stanie opisać jakoś te pensje? firma nie dojrzała wciąż do widełek w ogłoszeniach, a trudno wybacz zorientować się po opisie typu słabe, bo 100 k może takie też dla kogoś być, prawda?

????

Rekrutacja bardzo słabo wygląda - nienadpisujące rekruterki. Brak kontaktu na linked, trzeba pisać samemu maile aby dostać decyzję. Poziom rekrutacji średni - nie wiadomo kogo szukają.

Konrad O.
@????

Potwierdzam właśnie dostałem decyzję negatywną - nie wiem czemu bo dobrze wypadłem na spotkaniu. Musiałem napisać maila do Pani rekruterka co z moją aplikacją.

Chetnno

Czy może ktoś opowiedzieć jak wygląda rekrutacja na Java Developerea?

Aleks

No kasa jest tu podobno słaba ale ogólnie na rynku z nią cienko teraz przecież. Obiecywali poprawę jeszcze w tym roku?

Anetilla

Hejka, może mi ktoś powiedzieć jakie są zarobki na stanowisku Spanish Speaking Customer Support Specialist.

@Anetilla

I was not in ES work group but you get on junior position 5 000 zl on bank account...find something better for you.

Hanna

Smutne to jest, że forum składa się z pytań bez odpowiedzi i opinii osób, które się nie dostały. Może czas, żeby jednak ktoś z zatrudnionych rzucił słówko :3 Jest nabór Junior Customer Support Specialist i chciałam zapytać, jaki jest stosunek home office do dni w biurze w wymiarze tygodniowym? Oraz o zarobki, jeśli będziecie tak uprzejmi odpisać?

@Hanna

2 days office, 3 days home office

@Jumbee

Salary: +- 5000 zl on bank account, CS.

Szymek

Ale banialuki tu ludzie wypisują o jakimś rzekomym szoku jak kandydat chciał umowę o pracę. Wystarczy zajrzeć w ogłoszenie by przekonać się że dają ją od początku. Te szlochy o niskiej podwyżce albo jej braku to równie wiarygodne?

Pracownik2
@Pracownik

Po Interze można mieć odczucie że firmy nie stać na normalną stawkę Mida Szokiem już dla nich była informacja o wymaganej przeze mnie umowie o pracę

Edward Serwatko

(usunięte przez administratora) @xtb, nie oddają wpłacanych pieniędzy pod pretekstem wysyłania kolejnych setek dokumentów (usunięte przez administratora)mnie mimo że jestem 93 letnim człowiek orm w szpitalu po udarze mózgu

Zostaw merytoryczną opinię o XTB Spółka Akcyjna - Warszawa

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w XTB Spółka Akcyjna?

Zobacz opinie na temat firmy XTB Spółka Akcyjna tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 48.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w XTB Spółka Akcyjna?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 9, z czego 1 to opinie pozytywne, 5 to opinie negatywne, a 3 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

XTB Spółka Akcyjna
  • Ogrodowa 58