Praca w tej firmie to jakiś nieśmieszny żart. Wytrzymałem w tym miejscu 3 lata. Jeśli myślisz, że będziesz tutaj programować to się grubo mylisz, choć pewnie są teamy, w których to egzotyczne zajęcie występuje. Ogólnie to jest site trzeciej kategorii - spływają tutaj projekty-odpady z ameryki, albo sam sustaining czegoś co koledzy z zza oceanu zakodzili. Rozwój w tej firmie nie istnieje. Dobrze, że miałem doświadczenie z poprzednich firm, bo inaczej nie znalazłbym pracy. Managerowie, to banda fałszywych ludzi. Sprawiają wrażenie miłych i pomocnych, ale jak przychodzi co do czego to jest rozczarowanie. Zawsze obiecywanie gruszek na wierzbie i nic z tego nie wychodzi. Jeśli trafisz do teamu, który współpracuje z chinami albo ameryką to zapomnij o "work-life balance", którym ta firma się tak szczyci. Codzienne spotkania do 20:00 to norma. Oczywiście nadgodziny niepłatne. :) Poza tym wszędzie panujący (usunięte przez administratora) - jak szedłem do tej firmy to myślałem "no intel to taka porządna firma, zobacze jak to funkcjonuje od środka, pewnie jest idealnie, poznam prawdziwy development". Guzik prawda. Tam jest (usunięte przez administratora) wszędzie, w projektach, w zarządzaniu, w wewnętrznych serwisach (np. wiki). Czysty chaos. Nie mam pojęcia jak ta firma funkcjonuje. Tam nic nie działa, np. passrate na trunku zazwyczaj jest w okolicach kilku procent. Przecież to jest żenada. Oprócz tego na każdym kroku można spotkać przestarzałe narzędzia i technologie co też nie pomaga w ogarnięciu wszechobecnego chaosu. Inny problem to klasyczna korporacyjna spychologia. Nikt nie odpisuje na maile, a jak już się doprosisz, to zostaniesz przekierowany do kogoś innego, i tak w kółko... Niesamowicie demotywujące, szczególnie, że firma na każdym kroku wciska swoje "wartości", z których jedna brzmi "one intel". :) Co za ironia. I jeszcze wszędzie to śmieszne "diversity & inclusion". Większość pracowników to młode studenciaki, którzy zaczynali od praktyk i myślą że złapali pana boga za jaja. Ludzie z doświadczeniem z innych firm uciekają stąd bardzo szybko. No i tu dochodzimy do kolejnego problemu - duża rotacja pracowników (szczególnie ostatnio). Na szczęście Intel to już nie jedyna firma w okolicy z dobrymi zarobkami, więc można śmiało uciekać stąd. Podsumowując - firma dobra na start dla studentów i ludzi mało ambitnych, którzy lubią stać w miejscu i się nie rozwijać.
Na start pod koniec , albo po studiach super, tylko trzeba mieć pewna dozę dystansu i sarkazmu w sobie , żeby nie popaść w korpo lajfstajl , który niektórym bardzo się udziela.
Przylaczam sie do pytania o widelki na developera C/C++ i testera. Czy lepiej zatrudniac sie na Testera czy Developera? Ktory dzial polecacie? AI, Network, Graphic czy inny?
Widełki są te same. A czy lepiej - to zalezy co umiesz ;-). A grafike polecalbym omijac :)
Jakie są widełki na pozycje specialisty w HR?
jak wyglądają staże? Co powiecie o atmosferze i projektach, warto składać?
Heja ! Mam pytanie czego mogę się spodziewać na rozmowie na stanowisko Graphics Validation Engineer – Data Analysis ? Jakich tstów spodziewać się również na rekrutajci
Z ciekawości, czy pracownicy mogą liczyć na jakiś rabat podczas zakupów procesorów?
50% od MSRP na CPU. Wysyłka z US, więc dochodzi VAT - ale ogólnie i tak na plus.
Nie jest to prawdą. 50% zniżki jest tylko na najdroższe modele (które, swoją drogą, są najczęściej niedostępne, bo liczba procesorów dostępnych w promocji jest ograniczona). Im tańszy procesor, tym zniżka odpowiednio mniejsza. Procesorów ze średniej półki nie opłaca się więc ściągać z USA (poza VATem trzeba też opłacić przesyłkę). Nie wszystkie produkty są zresztą dostępne poza Stanami. Podsumowując, jeśli nie załapiesz się na promocyjną sprzedaż topowych procesorów, to nic na tych promocjach nie zyskasz.
Czy pracownicy mogą liczyć na zniżki cen procesorów?
Jak jest z pakietem medycznym w Intel Technology Poland Sp. z o.o.? Można dołączyć rodzinę?
Mozna dolaczyc rodzine. Intel korzysta z uslug Medicover. Jesli dobrze pamietam, to gdzies w okolicach 200zl miesiecznie wychodzi pakiet dla wszystkich wlaczajac w to stomatologa
Czy szukają ludzi?
Chyba zawsze bo tam nikt nie chce pracowac kto ma wieksze doświadczenie i wie co w "trawie piszczy"
Pracuje w zawodzie programisty od prawie 10 lat. Nigdzie indziej nie spotkałem się z tak manipulującą kadrą managerską oraz nieporadnym rozwiązywaniem problemów pomiędzy pracownikami jak w Intelu.
Uwazam ze w tej akurat firmie jest problem grupowy. Ludzie sa buntowani przeciwko jednej osobie ktorej np pan kierownik nie lubi i pojawia sie problem, sutuacja wrecz trudna do zniesienia. Np pan kierownik kolo twojego biurka bedzie sprawdzal czy sie robisz czerwona, a inna dziewczyna na kontrakcie bedzie ci wachac wlosy Lub Moze w kuchni panie bada na glos oceniac twoj wyglad. Jak zglosisz sprawe to kazdy pali glupa a na koniec Ci dyrektor powie, ze to twoja wina. Uwazam ze jest duzo naprawde smierdzacych zachowan z ktorym HR nic nie robi bo Przeciez Ona jest na konktrkcie I ma dzieci.... dla mnie to byl horror. Ja sie czulam w tej firmie ponizana publicznie I wedlug mnie to bylo zorganizowane. Zastraszano mnie ze Moze podrobilam sobie cv I powinnam pracowac na nizszym stanowisku, w pierwszy dzien jeden z panow kierownikow sie glupio zasmial I mowi mi w korytarzu sluchaj to jest korproracja. Jak zglosisz sprawe, szefowa doradzi ci councelling bo mysli ze jestes szalona
Co za bzdury. W Intelu istnieją mechanizmy do zgłaszania opisanych wyżej zachowań, z całkowitym pominięciem kadry menedżerskiej, a nawet polskiego oddziału HR. Wystarczy, żeby problem rzeczywiście istniał, a da się go bez problemu rozwiązać.
Zgadzam sie z "co za bzdury" - program "działa" i doskonale wyłapuje tych co zgłaszaja problemy.
Gratuluję dziewczynie odwagi. Nie miałem zamiaru komentować bo Intel jest duży i w innych firmach w Gdańsku było raz lepiej raz gorzej. Ale to co ona opisala brzmi tak znajomo że aż przecierałem oczy że zdumienia, tak samo znajomy "żart" byłego.
To jest rozmowa I doswiadczenia ludzi I nie wiem czy nalezy od razu tak opluwac czyjas opinie?? Celem tego forum jest produktywna dyskusja; co wiecej tego typu sytuacje zglasza sie do managera, a co do polskiego to nie wiem co to ma do rzeczy ?
Przepraszam “ wylapuje “ ??? Myslalam ze problem nalezy rozwiazac I pracowac z osoba aby jej pomoc ale skoro program wylapuje ludzi zglaszajacych klopotliwe sytuacje, to jest naprawde duzo do zmiany.. ????????
Miałam identyczne doświadczenia. Zastraszanie, „lincz” publiczny. Może niech firma się pochwali, ile osób poszło na L4 wystawione przez psychiatrę?
Panie administratorze, proszę dać sobie na wstrzymanie, ja bym chętnie poczytał kim jestem w tej firmie. Kierownik.
Poziom rekruterów oraz podejścia do potencjalnego przyszłego pracownika - zatrważająco niski. Otrzymałem telefon z zaproszeniem na rozmowę kwalifikacyjną. Rekruter zaproponował termin, kóry w żaden sposób mi nie odpowiadał. Poprosiłem o przesunięcie rozmowy o dwa dni. Usłyszałem w słuchawce obietnicę oddzwonienia z nowym terminem. Nikt do mnie oczywiście nie oddzwonił, po jakichś 3 dniach dostałem maila o treści ,,we have decided to move forward with another applicant for this position''. Czyli zostałem skreślony tylko z powodu niezaakceptowania zaproponowanego terminu rozmowy i powiadomiony o tym automatycznym mailem - uważam, że to wyjątkowo nieprofesjonalne podejście. Chyba każdy ma prawo mieć jakieś plany, ważne sprawy do załatwienia a "specjaliści ds. rekrutacji" powinni wykazać jakieś minimum elastyczności.
Intel jest gigantyczna korporacja nastawiona na zysk. Dla kogos, kto nie pracowal w korporacji dolaczenie do Intel Poland Technology moze byc szokiem. Duzo obietnic i wizji rozwoju + pracy z najnowszymi technologiami, a gdy przychodzi do codziennej pracy to balagan i zarzadzanie w mentalnosci z lat 90 (podobno sa miejsca, gdzie to sie zmienia, ale osobiscie nie mialem szczescia poznac). Poziom walidacji tragiczny (to tez pewnie zalezy i pewnie mozna miec wiecej szczescia, moja opinia wynika ze wspolpracy z trzema zespolami walidacyjnymi). Toole napisane na kolanach przez ludzi, ktorzy juz dawno stad odeszli, malo kto rozumie jak dzialaja i czy w ogole ich uzycie ma sens. Walidacja moze tez byc taka kraina dla sciemniaczy i spychologow, ktorzy chca sie przez lata uchowac w korporacji, a za nic nie biora odpowiedzialnosci. Zawsze testowali inny modul, na innym FW i SW i jak klient cos znajdzie to kazdy i tak maja czyste rece. Dluzsze doswiadczenie pokazuje, ze w Intelu jest sie tylko i wylaczenie samemu kowalem swojego losu. Mozna sie rozwijac jak samemu sie mocno napiera, szuka i poswieca swoj wolny czas itd. Ale jak ktos nie ma motywacji i ma manadzera, ktory i tak nie wie co sie dzieje to moze sobie latami siedziec, brac pieniadze i glupa palic. Duzo akcji w stylu jak kierowac swoja kariera itd, ale co z tego gdy potem wracasz do biurka i masz manadzera, ktory wcale nie widzi potrzeby Twojego rozwoju i tym bardziej poswiecania na to czasu, juz nie mowiac o tym, ze bedzie Cie w tym wspieral. I jeszcze te nieszczesne Quaterly - firma chce, zebys sie integrowal z zespolem i ulatwia to organizujac wyjscie w godzinach pracy raz na kwartal. Jak masz fajny zespol i lubisz ludzi to super, ale jak masz taki wlasnie rozlazly zespol, z ktorym nie masz wcale ochoty spedzac czasu i udawac, ze jest tak fajnie kiedy nie jest to naprawde meka :-) I ciezko sie z tego wykrecic, bo przeciez to w godzinach pracy i glupio sie narazac... Podsumowujac: da sie tam pracowac, ale mysle, ze rynek trojmiejski ma duzo wiecej do zaoferowania, szczegolnie tym ambitnym. Intel troche odstaje, duzo ludzi przychodzi tu i po roku odchodzi z rozczarowaniem i wraca do swoich poprzednich firm (z ostatniego roku z mojego podworka trzy tak zrobily). Chetnie dowiem sie jakie sa dzialy, w ktorych nie ma takich problemow i naprawde jest fajna atmosfera, wspolpraca i przede wszystkim wysoki poziom techniczny, bo chcialbym zmienic zdanie na temat tej firmy jesli jeszcze to mozliwe :)
Jakie korpo, to najniższy sort dla idiotów z Europy Wschodniej, w dodatku w zapyziałym mieście. Szkoda, że nie wiecie co oni o takich miejscach mówią. To Bangladesz i najgorszy sort dla takich firm, z użytecznymi idiotami o ruskiej mentalności. Współczuję Wam lokalni marzyciele. Hshaha
A skad Pan czerpie takie informacje? Obraza Pan Rosjan i Hindusow i piekne miasto Gdansk, nic konkretnego Pan nie pisze tylko jakis belkot. Jak ma Pan gram odwagi to niech poda Pan nazwe swojej firmy, zebysmy wiedzieli gdzie sie tak uroczo pracuje.
Czy jest z góry ustalona stawka ile się dostaje po odbyciu 2 letniego stażu?
Witam, proszę o informacje jakich zarobków można spodziewać się na stanowisku: Administrative Support ?Jak wygląda proces rekrutacji?W ogłoszeniu rekrutacyjnym jest informacja,że rodzaj zatrudnienia to kontrakt.
Codzienna komunikacja tylko w języku angielskim? Czy jeśli większosc posługuje się w języku polskim to mozna się nim posługiwać?
Zależy. Jeśli w zespole / na spotkaniu jest ktoś kto nie mówi po polsku no to po angielsku. Komunikacja mailowa wewnętrzna po polsku, ale jeśli jest szansa, że będzie trzeba to przekazać dalej to po angielsku żeby potem nie tłumaczyć.
Jak szefostwo w Intel Technology Poland Sp. z o.o.? Spoko traktują ludzi?
To tutaj pracuje dzban od "dobrowolnej" kwarantanny po wycieczce z Tajlandii? Takiej kwarantannie, w której nie widuje rodziny aby nie pozarażać, ale chodzi sobie do sklepów?
Nie wiem skad Pani/Pan sie tu wziela, raczej to przez pomylke. Proponuje przeczytac, do czego sluzy to forum. Patrzac jednak na sposob komunikacji moze lepiej niech Pani/Panu ktos to przeczyta na glos i wytlumaczy w razie potrzeby. Dzbany sluza do innych czynnosci, firma Intel w swojej pracy nie uzywa takowych :-) Moze o inna firme chodzilo? Pozdrawiam :-)
@mala, a na jakim stanowisku byłaś na stażu?
Jak się pracuje w Intel Technology Poland Sp. z o.o.?
Zobacz opinie na temat firmy Intel Technology Poland Sp. z o.o. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 34.
Jakie są opinie pracowników o pracy w Intel Technology Poland Sp. z o.o.?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 16, z czego 5 to opinie pozytywne, 6 to opinie negatywne, a 5 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!
Jak wygląda rekrutacja do firmy Intel Technology Poland Sp. z o.o.?
Kandydaci do pracy w Intel Technology Poland Sp. z o.o. napisali 2 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.