Atmosfera pracy jest w miarę dobra, ale zarobki tak marne, że ciężko znaleźć na rynku słabszy poziom wynagrodzenia. Brak szacunku do pracownika. Awansują mierni, ale bierni. Ci co mają coś do powiedzenia, muszą odejść (firma niestety nie lubi tego typu pracowników).
Jako byly pracownik potwierdzam, że wszystkie złe opinie na temat AB są prawdziwe. Straszne i prawdziwe są opinie w stylu: przecież nie jest tak źle, jest bezpiecznie.. Wiele osób się przyzwyczaiło.. Ludzie kwartał za kwartałem życie wam ucieka. Ja rozumiem, że tyle lat tracąc czas w AB teraz ciężko wam będzie odnaleźć się na rynku pracy ale warto się ogarnąć. Jest sporo miejsc gdzie można pracować zachowując godność, robiąc ciekawsze rzeczy za normalne pieniądze.
Potwierdzam, zmiana pracy to najprostszy sposób na podniesienie zarobków. Obecnie zarabiam ponad 2 x tyle, co kiedyś tutaj. Inflacja, inflacją, ale już kilka lat temu skok był znaczący
Zarobki magazyniera od 4439 do 5603 zł miesięcznie brutto + wynagrodzenie za nadgodziny. Tak jest w ogłoszeniu. To co tutaj czytam, że "kasa na start krajowa"? Krajowa to teraz 3600, a od stycznia 4242, więc coś nie pasuje. Chyba, że nie o magazynierze @BTMH pisał, ale godziny pracy się akurat zgadzają.
W ogłoszeniu może i jest rzeczywistość jest inna :) Realnie przy ok 30 nadgodzinach jest to ok 4300 na rękę .za 215 godzin mizerniutko :)
Jest możliwość awansu. Rozwoju zawodowego. Zarobki też systematycznie idą w górę.
Może pojawią się nowe opinie bo ostatnia ze stycznia 2024 troche słabo , jak pracuję krótko i mam bardzo mieszane odczucia .
Ta firma to jedno wielkie nieporozumienie . Praca na magazynie 12-20 , tylko w domyśle w październiku i listopadzie nie było dnia aby nie było nadgodzin średnio kończy się ok 21 częściej ok 22 do tego ten transport pracowniczy to jakaś tragedia . Niby 2 linie Maślice i Zakrzów tylko że w Maślicach wieczny brak miejsc a Zakrzów czeka na Oprtatorów i niedobitki i często wyjeżdża spod firmy ok 23 albo i później . BHP w tej firmie nie istnieje praca wśród poruszających się wóżków widłowych . To tylko mała część z tego co się tam dzieje , Ja nie polecam , jak chcesz spędzać poza domem 12-14 godzin dziennie niby przy 8 godzinnym dniu pracy to zapraszamy.
Rozmowa z menadżerem i osobą z HR. Bombardowanie pytaniami, wymagania zdecydowanie wygórowane na to stanowisko dla osoby, która ma pracować przy projekcie. Atmosfera nieprzyjemna ze względu na ataki pytaniami, prawie jak na egzaminie.
Przetłumaczenie orzeczenia na język polski, masa zadań z prawa zobowiązań (a miały być podstawowe), 3 kazusy które trzeba wnikliwe przeanalizować.
Poziom rozmowy:
- Rezultat: Nie dostałem pracy
Hej, chcę aplikować na młodszego specjalistę ds. handlowych w firmie i mam pytanko. Wymagane jest doświadczenie zawodowe w prowadzeniu rozmów handlowych przez telefon. Praca typowo na słuchawce tylko czy też delegacje się zdarzają? W razie co samochód służbowy jest do dyspozycji?
Zapomnij o samochodzie i o delegacjach w dziale obslugi klienta. Wymagaja robienia telefonow do klientow jak w call center proszac ich o robienie zakupow bez jakiegokolwiek przygotowania lub skryptu. Nigdy wiecej ab.
To jest właśnie najciekawsze. Doceniani są opierdzielacze walący scieme a ci co zapierdzielają i się starają to w sumie niech zapierdzielają bo dobrze im to wychodzi.
Powiem więcej - każdy kto zadaje za dużo pytań i chce cokolwiek zmienić na lepsze, jest eliminowany! Nie wolno drążyć dlaczego coś co od lat nie funkcjonuje, i wciąż powoduje problemy, jest wspierane i nie zmieniane. Szczególnie to widać w logistyce, którą tak "wspaniale" zarządza od wielu lat Mariusz. To jakaś totalna porażka i tajemnica, ktokolwiek głośno zaczyna się zastanawiać dlaczego to wszystko tak nie logicznie i nieudolnie działa, zwyczajnie dostaje wypowiedzenie bez podania przyczyny. Jak dla mnie jest to ukrywanie jakiś grubych kantów, bo gdyby doprowadzić do transparentności wszystkich procesów logistycznych, to zainteresowani siedzący przy korycie, nie mogli by ukryć swoich przekrętów. Prezesie, Andrzej - tam jawnie Cię (usunięte przez administratora) i to od lat, warto się tym zainteresować i zrobić niezależny audyt, może się okazać że rocznie kilkaset tysięcy PLN zostanie w firmie. Z wyrazami szacunku!
Jestem byłym pracownikiem tej firmy Zgadzam się z wypowiedzią- nie jest mile widziane swoje zdanie bądź wiedza
I - zmiana 6:30-15:00 II - zmiana 14:00-22:00 + nadgodziny Kasa na start krajowa i jakieś bonusy premia, osoby, które coś tam robią lub się angażują i mają coś do powiedzenia to robi się z nich jakiś złych, dużo tam konfitur, zero szacunku i organizacji, dużo Ukraincow, koordynatorzy i lidery tak sobie, jedynie to Lider II zmiany z magazynów Psary-Wrocław jest konkretnym i ma głowę na karku, HR też spoko, lecz atmosfera i przynależność do grupy słaba. Sa lepsze prace za więcej i lżej tylko trzeba chcieć.
tak samo było na dziale handlowym BUM potrafił pozbyć się ambitnych handlowców którzy nie dali sobie wejść na głowę na rzecz koleżanki bez doświadczenia - ważne żeby ręka rękę myła.
Czytając wpisy tutaj należy pamiętać, że pozostawią je raczej niezadowoleni nie zaś zadowoleni lub umiarkowanie zadowoleni. Z tego powodu obraz firmy jest zniekształcony. Jako długoletni pracownik, który nie chce generalizować czy słodzić cukierkowymi opisami, mogę powiedzieć, że w firmie są różne działy i różni kierownicy którzy mogą nie zawsze "dźwigać" odpowiedzialność zarządzania ludźmi i nie mają najlepszych opinii. W mojej ocenie większość jest jednak poukładana, można się porozumieć a w firmie nie ma jakichś dziwnych sytuacji. Poza tym jest bezpiecznie i można się naprawdę sporo nauczyć (zerknijcie w skalę działalności) i jeżeli jesteś specjalistą to stawki i płace są rynkowe.
Tak, chodzi o stabilność zatrudnienia (pisze tutaj o części dot. pracowników biurowych). Szkolenia to może nie jest najmocniejszy element tej firmy i chyba lepiej im wychodzi szkolenia jakie sami robią dla swoich kontrahentów. Jeżeli jednak szkolenie ma sens, daje coś realnego pracownikowi (nie chodzi o papierek) to jak najbardziej można się szkolić. Były (może są nadal) opłacana czy częściowo refundowane studia lub podyplomówki.
,,większość" ale nie zdecydowana większość. Plecy i wchodzenie wiadomo gdzie w tej firmie to podstawa.
Witam. Szybkie pytanie ile zarabia sie na stanowisku handlowca .... co do reszty ciekawe opinie ale jak to przy opiniach negatywna łatwiej napisać niż pozytywna
a jak chcesz sie tam dostac na to stanowisko ? bez znajomości będzie ciężko nawet jak masz wieloletnie doświadczenie. Tak BUM bierze po znajomości aby kryć (usunięte przez administratora)
(usunięte przez administratora)praca za głodowe pensje w godzinach 13/14-22/23.30. Nie polecam tego (usunięte przez administratora)
Nie polecam firmy z całego serca. Po 2 miesiącach pracy nie przedłużono mi umowy gdyż miałem czelność zachorować na początku roku ( 2 dni L4 ). Kierownictwo miało gdzieś że ogarniam pracę na każdym rodzaju wózka. Ważniejsi są dla nich Ukraińcy którzy przez 8h nic nie robią i włażą w (usunięte przez administratora) kierownictwu.
Obsadzają stanowiska znajomym bez doświadczenia w branży, po to by chronili niekompetencję PM lub BUM. Typowa zagrywka jak w urzędach. Chyba biorą przykład z miłościwie partii nam rządzącej. Nie warto się starać i być ambitnym bo w nagrodę dostaniesz więcej pracy lub wylecisz- PM i BUM nie lubi jak jesteś mądrzejszy od niego. Ugruntuj sobie pozycję kłaniając się nisko, płaszcząc się, obgaduj wszystkich tak, aby nikt się nie zorientował. Niby wszyscy się znają i wyjadają sobie z dziubków ale dla swoich interesów jeden drugiemu podłoży nogę
Praca ranna 6:30-15:00 , nocna przeważnie 13-14:00-22/23/24:00 czasem jak ludzi nie ma to dłużej trzymają, kasa marna na start masz 3450 brutto i jakies bonusy premia, nawet jak zrobisz dobra norme bez gledow to masz max4100 netto dla początkujących, osoby które coś tam robią lub sie angażują i maja cos do powiedzenia to robi się z nich jakiś złych, dużo tam konfitur, zero szacunku i organizacji, o Awans do to zapomnij nie w tej firmie, dużo Ukraincow,plotek sporo nie przyjemnych chwil , kordynatorzy niektórzy spoko da się żyć i dogadać HR też spoko lecz atmosfera i przynależność do grupy słaba, nie polecam tam pracować nawet w sezonie dla studentów, Ukraińcą sie tam podoba wiec niech tyrają jak małpy skoro lubią. Sa lepsze prace za więcej i lżej tylko trzeba chcieć.
Podrzucie jakieś ploteczki.. Wałki jakieś ostatnio wyszły? Zwolnienia za kombinowanie? Może jakiś spektakularny awans kogoś z kółka wzajemnej adoracji? Poszedł w końcu jakiś pracownik do pip?
Widzę, że przez lata nic nie zmieniło się w tej firmie.Nadal pracownik jest traktowany ,,przedmiotowo" i źle,a do tego kierownictwo wciąż ma wygórowane wymagania wobec swoich podwładnych.Ja mam złe wspomnienia z tej pracy i nikomu jej nie polecam.Zgadzam się, że należy omijać to miejsce szerokim łukiem chyba, że ktoś lubi być (usunięte przez administratora)
Dokładnie. Szkoda marnować czas na tą firme rodzinna, gdzie w innych i kasa lepsza i uczciwe oceniana jest twoja praca i zaangażowanie a nie maja cię w d nosie tak jak w ab
Marzenko tak długo pracujesz, że już nie chcesz zauważać tego co się dzieje? Rozumiem, że tak łatwiej, bo skoro ryba psuje się od głowy to chociaż poudawajmy, że nam trochę zależy skoro i tak nic się nie zmieni.
Jakie godziny pracy obowiązują w AB S.a?
Ważna informacją odnośnie pracy w tej firmie: strata czasu, brak szacunku dla pracownika, zero rozwoju, patologie, nierówne traktowanie pracowników, problemy z urlopami, niskie wynagrodzenia, obiecanki i mydlenie oczu. Ale jeśli nie lubisz myśleć samodzielnie i lubisz przełożonym lizac zadek zajdziesz daleko…
Nierówne traktowanie pracowników odnosi się zapewne do sposobu wyrobienia normy a co za tym idzie do zdobycia wyższego wynagrodzenia. W firmie są stanowiska i działy na których mniejszym wysiłkiem można uzyskać lepsze efekty. Jak nie trudno się domyśleć owe stanowiska są obstawione swoimi ludzmi. Należy pamiętać również, że za błędy zabiera się część premi. Po trzech błędach w miesiącu traci się całą premię. Można cały miesiąc ciężko pracować na wymagającym stanowisku gdzie o błąd niezwykle łatwo i przez to stracić całą premię lub pracować sumiennie nie popełbiając błędu ale i tak stracić premię bo system się pomylił, kurier uszkodził paczkę, odbiorca paczki zgłosił braki w zamówieniu, itd.
Musisz ze sąd pracy zainteresuje się tym co się dzieje w tym *** miejscu pracy
Aby zgłosić pracodawcę do Inspekcji pracy należy podać dane osobowe zgłaszającego oraz pracodawcy. AB to jedna z największych firm w województwie, która przynosi ogromne zyski i odprowadza równie duże podatki (źródło https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=ABPL). Swoją pozycje na runku zawdzięcza różnym układom z politykami. Akcjonariuszami spółki są największe banki w kraju (fundusze emerytalne) oraz zamożne i wpływowe osoby między innymi z Wrocławia (źródło https://www.ab.pl/dla-inwestorow/akcjonariat/). W firmie istnieje specjalny dział, w którym pracują jedni z najlepszych prawników w kraju. Ci ludzie mają za zadanie obronić firmę przed wszelkimi sprawami, które mogły my im zaszkodzić oraz znaleźć luki w prawie, które pozwolą im więcej zarobić. I tak na przykład swego część towaru z magazynu była wysyłana za granicę po czym wracała z powrotem na magazyn ale już inaczej opodatkowany lub zwolniony z części podatków. To wszystko sprawia, że w chwili zgłoszenia pracodawcy do Inspekcji pracy wyżej wspomniany pracodawca dostaje informację o tym kto zgłosił firmę do kontroli i kiedy owa kontrola się odbędzie (zwykle mają kilka tygodni na przygotowanie). Kontrola oczywiście się odbywa ale po jej zakończeniu inspektorzy zawsze wychodzili niezwykle zadowoleni oraz z prezentami w ręku. Oczywiście inspekcja nic nie wykazuje bo stracili by na tym wszyscy.
można anonimowo
Nie można zgłaszać anonimowo. "... treść kierowanej do Państwowej Inspekcji Pracy korespondencji powinna zawierać co najmniej wskazanie: 1) osoby, od której pochodzi (jej imienia i nazwiska), 2) adresu (kodu pocztowego, miejscowości, ulicy, nr domu i mieszkania) tej osoby, 3) przedmiotu sprawy, której dotyczy. Brak powyższych danych spowoduje pozostawienie sprawy bez rozpoznania." Źródło: (usunięte przez administratora)
Błąd, za które zabiera się premię przy kompletacji zleceń: - wydanie za mało produktów w realizowanym zamówieniu - wydanie za dużo produktów w realizowanym zamówieniu - wydanie uszkodzonego towaru (uszkodzone opakowanie) - wydanie niezamawianego towaru - niewydanie zamówionego towaru - wydanie zamówionego towaru do innego zlecenia (pracownicy realizują kilka zleceń jednocześnie) - nie wykonanie miesięcznej normy - każda nieobecność w pracy o ile nie jest to zaplanowany urlop wypoczynkowy jest traktowana jako błąd i zabiera się premię Błąd, za które zabiera się premię przy pakowaniu zleceń: - niespakowanie wszystkich zamówionych produktów do kartonu - nieprawidłowe zabezpieczenie produktów w kartonie - nieprawidłowe zabezpieczenie produktu przed wysyłką - wydanie zamówionego towaru do innego zlecenia (pracownicy pakują kilka różnych zleceń jednocześnie) - wysłanie do klienta uszkodzonego produktu (dotyczy uszkodzonego opakowania lub brakującej części) - nie wykonanie miesięcznej normy - każda nieobecność w pracy o ile nie jest to zaplanowany urlop wypoczynkowy jest traktowana jako błąd i zabiera się premię Błędy nie z winy pracownika traktowane jako błąd pracownika: - wydanie niewłaściwego towaru bo inny pracownik położył na półce wiele podobnych produktów - zawieszenie się skanera lub systemu jako takiego (pracownik skanuje towar i wkłada do kuwety ale system tego nie widzi i każe pobrać produkt raz jeszcze - wydanie za dużo towaru) - kolizja pojemników na rolkach transportujących kuwety ze zleceniami (część towaru może wypaść z kuwety) - błędnie przydzielona przez system kuweta do stanowiska pakującego (zlecenia składają się w większości z kilku kuwet) - uszkodzenie towaru wewnątrz opakowania na skutek zgniecenia kartony przez kuriera lub przez zakleszczenie kartonu na rolkach (ciężkie kartony zgniatają te mniejsze przy załadunku na auta dostawcze) Wypłata: Na koniec miesiąca sprawdza się stany magazynowe. Jeśli klient zgłosił braki w przesyłce a na stanie magazynowym jest nadwyżka towaru to jest to traktowane automatycznie jako błąd pracownika. Oczywiście sprawdza się monitoring podczas pakowania towaru ale przy małych przedmiotach znalezienie tego konkretnego jest prawie niemożliwe. WYNAGRODZENIE = WYNAGRODZENIE ZASADNICZE + PREMIA* + NADGODZINY** + DODATEK ABSENCYJNY*** + INNE DODATKI**** * PREMIA = NORMA - BŁĘDY ** NADGODZINY - za pracę po godzinach, za pracę w weekendy oraz dodatek nocny *** DODATEK ABSENCYJNY - za przepracowanie wszystkich dni pracujących w miesiącu **** INNE DODATKI - pojawiają się zazwyczaj w listopadzie i grudniu
Ile jest etapów w procesie rekrutacji w AB S.a? Jak długo trzeba czekać na ostateczną decyzję?
na dział handlowy od ręki, jeśli masz znajomości oczywiście, nie musisz mieć nawet doświadczenia, prędzej koleżanka wkręci psiapsiółkę ze sklepu z butami niż dostaniesz się jako doświadczony handlowiec. Ta firma to układy i znajomości ręka rączkę myje.
Nie polecam nikomu tej firemki , pieniądze słabe jak na obecne realia , chodzi tutaj o magazyn. Wymagania i normy i tabelki i wykresy to się liczy zresztą ich motto to „ ludzie to nie problem „ Podejście do pracownika poczynając od brygadzisty po miernych i marnych niby kierowników bardzo słabe. Widać to po zarobkach i wykorzystywaniu ludzi z Ukrainy lub ich liczbie jaka pracuje na ten zakład . Nie polecam i nie namawiam omijać szerokim łukiem .
Czemu mają płaćić ludzią z magazynu nic nie wnosicie do firmy oprocz noszenia zeczy z miejsca do miesjca
Może dlatego, że gdyby nie ludzie z magazynu to towar do klientów by nie docierał więc zanim coś napiszesz to pomyśl
Na jakie benefity można liczyć w AB S.a?
Marzysz o wakacjach w ciepłym miejscu i chcesz odpocząć od rodziny? Jeśli tak to zapraszamy. Nabór do AB SA wciąż trwa. Gwarantujemy ciekawe i pełne wyzwań wczasy. W swojej ofercie posiadamy nowoczesny ośrodek wypoczynkowy wraz z towarzyszącą infrastrukturą. Lokalizacja ośrodka jest jego najlepszym atutem. Odległość od najbliższych zabudowań sprawia, że jest tu cisza i spokój. Nawet komunikacja gminna tu często nie zagląda. Osoby zmotoryzowane na pewno ucieszy fakt, że dysponujemy ogromnym parkingiem samochodowym. Niech nie zmartwi was jednak fakt, że większość miejsc zarezerwowana jest dla pracowników biurowych. Znalezienie wolnego miejsca to pierwsze wyzwanie jakie na was czeka. Kolejnym punktem programu jest odzianie odpowiedniego stroju wypoczynkowego. W tym celu zaprojektowaliśmy nowoczesną szatnię. Również na tym etapie pomyśleliśmy o naszych wczasowiczach. Malutkie szafki nie pozwolą wam zabrać ze sobą niepotrzebnego bagażu. Dość jednak przygotowań. Czas rozpocząć urlop. W naszej ofercie proponujemy kilka metod relaksu. Najpopularniejszym jest skorzystanie antresoli. Jest to strefa o podwyższonej temperaturze otoczenia. Panowie chętnie korzystają z tej metody relaksu gdyż towarzystwo gorących dziewczyn sprawia, że mogą zapomnieć o bólu. Standardowa kuracja trwa od 10 do 12 godzin dziennie. Po tak intensywnie zorganizowanym dniu na pewno nie będziecie mieli siły szukać innego ośrodka wczasowego. Posiadamy również siłownię. I to nie byle jaką siłownię. Standardowe przyrządy do ćwiczeń zastąpiliśmy nowoczesnymi produktami. Jeśli lubisz wyzwania to to miejsce jest właśnie dla ciebie. Tysiące różnorodnych produktów o zróżnicowanej wielkości i wadze czeka na podniesienie. Na tym etapie wypoczynku gwarantujemy również drobne kieszonkowe dla naszych gości. Dla pań proponujemy szał zakupów. Która z pań nie lubi zakupów? My znamy odpowiedz na to pytanie. Właśnie dla nich przygotowaliśmy kilometry tras i pojemne pojemniki. Chcecie wrócić odmienione z wakacji? Po kilkutygodniowej kuracji już zawsze przejdziesz obojętnie obok najnowszej wystawy sklepowej. Opiekę na kuracjuszami sprawuje wykwalifikowana kadra zarządzająca. Wasz czas zostanie odpowiednio zorganizowany. Słabe wyniki i brak chęci do dalszego odpoczynku skorygują nasi psycholodzy. Przychodząc do ośrodka większość z kuracjuszy posiada już masą. Pozwólcie, że my popracujemy nad waszą rzeźbą. Po zakończonej kuracji zapraszamy wszystkich pa pobliski parking. Jest to czas na integrację wczasowiczów i wspólne podziwianie gwieździstego nieba. Niestety nie posiadamy jeszcze miejsc noclegowych jednakże nasz obiekt cały czas się rozwija i stale dostosowuje do potrzeb rynku. Niewykluczone, że już wkrótce pojawią się pierwsze namioty na pobliskiej łące. Nic jednak nie trwa wiecznie. Po 12 godzinach intensywnego odpoczynku przychodzi czas na rozstanie. Doba trwa 24 godziny więc drugą połowę nocy pozostawiamy do dyspozycji naszym wczasowiczom. Pamiętajcie aby się wyspać i rozsądnie zagospodarować cenne godziny. Dla osób zżytych z ośrodkiem proponujemy jeszcze godzinną wycieczkę autokarem po Wrocławiu. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty. AB S.A BO MOŻEMY
sarkazm nie ma tu nic do rzeczy, praca to nie wakacje - a póki co nie ma przymusu, za gorąco? za zimno ? kiepski dojazd ? za wysokie normy ? głupi szef ? za mało płacą ? ZMIEŃ ROBOTE, teraz to bajecznie proste
Jak się pracuje w AB S.a?
Zobacz opinie na temat firmy AB S.a tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 17.
Jakie są opinie pracowników o pracy w AB S.a?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 14, z czego 2 to opinie pozytywne, 7 to opinie negatywne, a 5 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!
Jak wygląda rekrutacja do firmy AB S.a?
Kandydaci do pracy w AB S.a napisali 2 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.