Solwit S.A.

3Dodaj merytoryczną opinię

Opinie o Solwit S.A.

Kamil

Pracuję w Solwicie od kilku lat. Dają taki sprzęt, jaki potrzebujesz do pracy. Niestety, nie zrobisz sobie fotki na LD z nowym Silver Grey'em. Klient czasami daje starszy sprzęt ale jeżeli zadania tego wymagają, to jest wymieniany - do pracy na zdalnym pulpicie nie jest potrzebna nowa i7. Gdzie indziej dają płytę wiórową do zmontowania sobie biurka a tutaj nawet są poskręcane ;) Dzięki za sprawne HRy i Administrację, Mgmt też do dogadania - normalność, to standard w tej firmie.

Andrey

Pracuje w firmie już ponad 5 lat. Najpierw uop potem kontrakt. Wspaniała i bardzo profesjonalna firma. Nigdy nie miałem żadnych problemów z projektem czy warunkami pracy. Wynagrodzenie zawsze przelewane na czas. Manager najlepszy na świecie, wszystkie urlopy klepie od ręki, premie też przyznawane. Jak do Ciebie coś pisze to prawdopodobnie żeby Ci dać podwyżkę. Księgowość zawsze pomocna, nawet mają śmieszne HRy, serio! :D W ciągu mojego stażu zmieniłem kilka projektów bo chciałem się rozwijać i przenoszono mnie bez problemów. Skutków COVIDu nie odczułem wcale. Uważam Solwit za wspaniałe miejsce pracy. Cenie też, że Solwit nie jest korporacją a firmą gdzie ceni się relacje osobowe z pracownikiem. Także nie znajdziecie tu "ciepłej posadki żeby się nie narobić" jak w niektórych dużych korpo. Jeżeli chcesz pracować i rozwijać się to zostaniesz doceniony. Daję 5/5 :-)

Nowy pracownik

Jestem świeżynka, z noworocznym sortem nowozatrudnionych, ze sporym doświadczeniem w innych firmach 1. Rozmowa kwalifikacyjna bez zbędnych bzdur, głupkowatych zadań. Po decyzji obu stron na tak, kadry zadziałały mega szybko wręcz piorunem. Wszystko prędko i profesjonalnie. Onboarding bardzo ok. security, bhp i wprowadzenie kadrowe. Wszystko co trzeba wiedzieć wiadomo. 2. System wewnętrznych szkoleń - bardzo na plus. Wewnętrzne szkolenia na różnym poziomie, ale duży plus, że są i jest możliwość korzystania z nich. 3. Żadnych corpo bzdur. Liczenia czasu co do minuty, raportów do raportów. 4. Praca zdalna - jak ściemniasz i nie dowozisz to i tak prędzej czy później to będzie widać. Dem/pm czy inny to wyłapie tak czy siak. Skupienie na zespołowości i wspólnym celu na projektach bardzo spoko. 5. Ludzie w środku to wartość. poza paroma marudami, kadry: spoko, it: spoko (jeżeli masz w głowie adminów na których reakcje czekasz rok, to tu się zdziwisz), sprzedawcy spoko, menadzerowie spoko, devsi, qa i reszta produkcji mega spoko. 6. Kawy z Zarządem to też fajny pomysł. nie zawsze mam czas żeby być obecny ale oglądam nagrania i sobie to cenię. 7. Podwyżki, premie dodatki itp. Jeżeli uważasz że Twoje skille wskoczyły na następny level, albo zacząłeś świadczyć usługi premium, to negocjuj z przełożonym stawki. Jeżeli firmy nie stać na Twoje usługi premium to poszukaj firmy która potrzebuje takich usług a nie marnujesz czas i płaczesz na goworkach ;) PS. mój menadżer zasłużył na podwyżkę, ale pewnie się wstydzi powiedzieć :):) - no to mówię ja ;) Jednym słowem polecam, jeżeli jesteś dojrzałym specjalistą i świadczysz konkretne usługi oraz podnosisz skille przez doświadczenie i czytanie książek, a tym samym dowozisz lepiej, mądrzej szybciej sprawniej, to się w tym środowisku odnajdziesz. To jest biznes - Ty świadczysz usługi i dowozisz, a oni Ci płacą i to przyzwoicie. Proste równanie. Dodatkowo dostajesz w pakiecie fajną firmę, z fajnymi ludźmi, pakietem jakiś tam benefitów i sprawnie działającym backofficem. + święty spokój i zaufanie. I tak. Firma ma też oczywiście wady. Jak każda. Nawet ja nie jestem idealny to jak Solwit może być? :D:D:D:D. Jak to czytasz - życzę Ci miłego dnia i jak się zastanawiasz czy dołączyć - Składaj kwity :) Do zobaczenia w projektach :)

Pytanie Nowy wpis

Czy osiągnięty ujemny wynik finansowy w 2023 odbił się na pracownikach?

@Pytanie

Dzień dobry, w 2023 r. Solwit stał się częścią Grupy ALTEN, wiodącego europejskiego dostawcy usług doradztwa inżynieryjnego i technologicznego. Wraz z nadejściem 2024 r. organizacja przekształciła się w Centrum Kompetencyjne ALTEN. Cytując fragment artykułu i zarazem odpowiadając na pytanie: "Bycie częścią Grupy ALTEN to dla nas szansa na wyskalowanie pod skrzydłami dużej organizacji, co przełoży się na wzrost zatrudnienia oraz zapewnienie naszym pracownikom jeszcze atrakcyjniejszych projektów i warunków rozwoju." Całość artykułu dostępna jest tutaj: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Nowe-otwarcie-dla-Solwitu-n185183.html dobrego dnia HR Team

kandydat

czy wypłaty są na czas?

@kandydat

Dzień dobry, tak, wypłaty są na czas :) Pozdrawiamy Zespół HR

Brodaty czarodziej Nowy wpis

Pracowałem w SolwIT przez 4 lata na stanowisku Full Stack Developer. Zalety: - mnogości projektów zwłaszcza na początku. Przez 4 lata miałem ich 8 o różnym stacji technologicznym i wielkości. Nie wszystkie co prawda były idealnie skrojone pod moje umiejętności ale to na plus gdyż nieustannie się rozwijałem. - słowny przełożony, który zawsze był w stanie szczerze porozmawiać co się da zrobić w kwestii finansowej a co nie. - sprawnie działające IT Wady: - sposób w jaki czasem były prowadzone projekty, ale to tak naprawdę zależało od PM i klientów. - w pierwszym roku faktycznie były problemy z terminowością wypłat, ale ten problem został skutecznie naprawiony - ostatnim czasem pojawił się problem z ciekawymi projektami, ale jest to raczej kwestia rynku niż firmy - czasem firma zapominała o pojedynczych osobach w projektach, przez co można się było zdezintegrować Osobiście bardzo pozytywnie wspominam okres pracy w firmie i mam nadzieję że kiedyś gdy nadejście okres stabilizacji na rynku dane mi będzie znów podjąć współpracę z SolwIT.

Rek

Dzień dobry, Widziałam ofertę pracy na stanowisko Specjalistki ds. kadr, w ogłoszeniu jest informacja o znajomości języka angielskiego. Czy to konieczne ?

Firma Solwit S.A. w ostatnim czasie przeprowadzała rekrutację na stanowisko IT Business Development Manager. Brałeś udział w rozmowie kwalifikacyjnej? Jaki rodzaj umowy oferuje pracodawca? Podziel się swoimi wrażeniami ze spotkania w sprawie pracy.
Ciekawski

Po rozmowie rekrutacyjnej w której brałem udział zastanawiam sie jaki jest poziom rotacji pracownikwo w firmie w tym roku. Czy mozecie podać jaki procent pracowników stanowią pracownicy zatrudnieni w 2023?

@Ciekawski

Dzień dobry, te dane są informacjami poufnymi, którymi nie dzielimy się na zewnątrz. Natomiast naszą zasadą jest to, że kiedy kończy się jeden projekt, robimy wszystko, żeby zapewnić kolejny, utrzymując ciągłość zatrudnienia. Trzymamy kciuki za pomyślność rekrutacji i mamy nadzieję, że do zobaczenia! Pozdrawiamy HR Team

Piotr

Pracowałem w Solwicie 4 lata -- bardzo dobrze wspominam ten okres. Ciekawy projekt, dobry manager, mało korporacyjności, dobre warunki pracy, spore szanse rozwoju. Polecam firmę.

Ex

Uklady i donoszenie za plecami. Jak ktos szuka stabilnego zatrudnienia to nie polecam. W twarz na daily mowione, ze wszystko ok, a za plecami skarga do managera. Dadza zadanie poza zakresem obowiazkow, a jak sie upomnisz to przyklejanie ładki niedopasowanego do teamu. Bez zadnego feedbacku, wstajesz rano nic nie swiadomy i nagle pretensje od managera. Poziom zarządzania przynajmniej w moim zespole byl zalosny. Jawne wysmiewanie ludzi z innych teamow, bo tamten 'czegos nie umie'. W mojej karierze nie spotkalem sie z tak toksycznym srodowiskiem. Moze w innych zespolach jest lepiej. Ja tu nie wroce za zadne pieniadze.

@Ex

Cześć, nie będziemy udawać, że nie wiemy kogo i czego dotyczy ten przekaz. Mamy rozmowy wyjściowe, więc te wątki zostały zaadresowane, kiedy zespół HR pozyskał tę wiedzę. Przykro nam, że jako firma wywołaliśmy takie odczucia – to, co na pewno zawiodło, to komunikacja z obu stron. Gdyby była chęć rozmowy - zapraszamy do kontaktu, możemy wspólnie przeanalizować tę sprawę. Pozdrawiamy HR TEAM

Czy rekrutacja na stanowisko Devops Engineer jeszcze trwa? Bo jest takie ogłoszenie na stronie firmy i bardzo chce aplikować. Piszą tam, że rekrutacja składa się z rozmowy telefonicznej + później z rozmowy online. To tyle? Nie ma żadnych zadań do zrobienia? W ogóle ile całość może zająć, z 2 tygodnie czy krócej?

Mat

Na jaką stawkę mozna liczyć po roku pracy jako początkujący programista?

Sonia

Jakie jest zapotrzebowanie w projektach na juniorów Java, takich, którzy są jeszcze w fazie nauki i mogliby stanowić wsparcie, jednocześnie sami potrzebując ukierunkowania i wsparcia seniorów? Przykładowe warunki finansowe dla takiego programisty będą niebywale pomocne :)

Jaka jest kultura pracy w Solwit S.A.?

Leszek Pankiewicz

Z dużym zainteresowaniem obserwuję na forum GoWork aktywność naszych obecnych, byłych i – mam nadzieję - przyszłych pracowników. Ponieważ wiem, że Solwit to firma uczciwa i transparentna, zachęcam Was do kontynuacji tej aktywności i otwartego wyrażania swoich opinii. Nie obawiam się takich dyskusji ani żadnych, nawet najbardziej subiektywnych, uwag wyrażanych na forum publicznym. Zapewniam, że nieustannie dążymy do eliminacji błędów i przyczyn, które powodują Waszą krytykę – doceniamy ją i szybko dokonujemy stosownych korekt. Chciałbym, żeby była to krytyka konstruktywna i zawsze oparta na faktach. Dyskutujmy merytorycznie i kulturalnie. Trzymajmy się faktów. Nie poniżajmy, nie trollujmy, szanujmy pracę i zaangażowanie osób, które dążą do tego, by kultura i komfort pracy w Solwicie był na najwyższym możliwym poziomie. Bądźmy odpowiedzialni - szanujmy prywatność swoich współpracowników. A przede wszystkim zachęcam Was do osobistego kontaktu zarówno ze mną jak i z Waszymi liderami albo zespołem HR. To dostępna, krótka i bardzo efektywna ścieżka budowania wzajemnego zaufania – wartości, która jest fundamentem naszego wspólnego działania i satysfakcji z pracy w Solwicie. Pozdrawiam Leszek

Piesek_L
@Leszek Pankiewicz

Stare powiedzenie mowi, ze ryba psuje sie od glowy. Czy nadal zdaniem zarzadu podwyzki "inflacyjne" to socjalistyczny wymysl? Patrzac na ilosc polubien mozna miec wnisek, ze Pan Leszek nadal nie chce widziec problemow z jakimi sie mierzy.

@Piesek_L

Kwestię wynagrodzeń w Solwicie reguluje polityka wynagrodzeń oraz wdrożone procesy. To, co stanowi główny punkt odniesienia, to kompetencje naszych pracowników. Od 2021 proces podwyżkowy ma charakter ciągły, co oznacza, że ruchy w kontekście wynagrodzeń dzieją się cały czas. Oczywiście mamy procesy wspierające: weryfikacje parametru odnoszącego się do doświadczenia i ścieżek zawodowych (oczekiwania opublikowane są na naszym wewnętrznym portalu) - inicjować ten proces mogą zarówno pracownicy jak i przełożeni; innym procesem jest ocena ciągła dokonywana przez bezpośrednich liderów. Co więcej, mamy świadomość zmienności rynku pod kątem wynagrodzeń, dlatego cyklicznie weryfikujemy stawki rynkowe versus wynagrodzenia organizacyjne oraz podnosimy wynagrodzenia niezależnie od wspomnianych procesów. To, że czegoś nie określono mianem "podwyżki inflacyjnej" nie oznacza, że taki efekt nie jest osiągany - nasze polityki mają na względzie dobro pracowników i ich gospodarstw domowych. Jeśli potrzeba wyjaśnić jakąś konkretną sytuację, pozostaje nam zachęcić do kontaktu: kariera@solwit.com

Karol Marks młodszy
@Piesek_L

Przecież to są prywaciarze - logiczne, że nie dostaniesz podwyżki ze względu na inflację. Chyba, że będziesz mieć silny związek zawodowy, najlepiej branżowy, jako stronę w negocjacjach. Dopóki ludzie nie będą rzucać papierami i odchodzić do innych firm, gdzie lepiej płacą, a ci prywaciarze nie będą mieć kłopotów z obsadzaniem stanowisk po obecnych stawkach - nic się nie zmieni. Zwykła gra popytu i podaży.

A

Był projekt, projekt się skończył i zwolnienie. A w kółko słyszałem ‚zatrudniamy do firmy nie do projektu’. Jesli ktoś szuka stabilnej firmy to zły adres.

@A

Dzień dobry, Od 12 lat zatrudniamy do Solwitu i nic w tej kwestii się nie zmienia. Nasz model biznesowy opiera się na realizowaniu projektów dla klientów – kiedy projekt się kończy, robimy wszystko, żeby zapewnić naszemu zespołowi kolejny, co w większości przypadków się udaje. Jednak realia rynkowe obecnie są bezwzględne - wyraźne spowolnienie, a nawet redukcje u naszych klientów, które powodują, że nie jesteśmy w stanie znaleźć projektu dla niektórych z naszych współpracowników. W kilku przypadkach byliśmy zmuszeni zakończyć współpracę. Każdą taką sytuację traktujemy indywidualnie i jednostkowo, zapewniając możliwie jak największy komfort i wsparcie w takim momencie. Pozdrawiamy HR Team

Ada
@Solwit S.A.

A ile średnio trwa taki projekt i jaka liczba osób przy nim pracuje? Bo jeżeli na przykład 2 lata to spoko, zawsze można przez ten czas zdobyć jakieś doświadczenie nawet gdyby doszło do zwolnienia.

@Ada

Dzień dobry, to zależy od projektu - mamy takie, w których pracuje kilka osób, ale i kilkanaście. Jeśli chodzi o długość projektów, to też jest uzależniona od konkretnych potrzeb i wymagań klienta. Nasze projekty trwają od kilku miesięcy do kilku lat, ze zdecydowaną przewagą tych dłuższych. Pozdrawiamy HR Team

Roksana
@Solwit S.A.

Na czym polega konkretnie ten komfort i wsparcie dla współpracowników, z którymi kończycie współpracę po projekcie? Jakieś odprawy? Premie na pożegnanie?

@Roksana

Dzień dobry, podejmując współpracę z pracownikiem, zawsze zakładamy, że będzie to współpraca długofalowa. Niestety, w tym toku biznesowe okoliczności zmusiły nas do zakończenia współpracy z kilkoma osobami. Wsparcie jakie wówczas oferowaliśmy to program outplacementu, dopasowany do potrzeb pracowników. Każdy, kto wyraził chęć, otrzymał od nas taka pomoc. HR Team

Jacek
@Solwit S.A.

To znaczy wsparcie na zasadzie doradztwa zawodowego i pomocy w poszukiwaniu pracy? Dobrze zrozumiałem? A zatrudnieni jest terminowe tylko na projekt czy umowa jest dłuższa i ma się okres wypowiedzenia?

Jak wygląda ścieżka kariery w Solwit S.A.? Czy trudno jest zdobyć awans?

@Pytanie

Dzień dobry, W Solwicie istnieją cztery ścieżki rozwojowe: 1. ekspercka - polegająca na rozwoju wiedzy oraz umiejętności technicznych i specjalistycznych, 2. managerska - związana z rozwojem i wykorzystaniem kompetencji zarządzania ludźmi, 3. dostawy produktów i usług (delivery) - wymagająca umiejętności zarzadzania projektami i zespołami oraz procesem współpracy z klientem, 4. sprzedażowa - umożliwiająca uczestniczenie w procesie handlowym, rozwijająca kompetencje związane z ofertowaniem i wygrywaniem kontraktów. W ramach ścieżek obowiązuje zasada merytokracji, która uzależnia poziom stanowiska od kompetencji i ich praktycznego wykorzystania w codziennej pracy. W razie pytań pomocą zawsze służy bezpośredni przełożony lub zespół HR :) Pozdrawiamy HR Team

pocahontas

Czy Panstwa firma przeprowadza badanie satysfakcji z pracy? Czy wyniki sa publicznie dostepne?

hermiona
@pocahontas

ja też bym chętnie poznała

Mateja
@pocahontas

Za moich czasów, czyli do 2022, badanie satysfakcji było przeprowadzane, ale wyniki były dostępne tylko dla pracowników jeśli dobrze pamiętam.

@pocahontas

Dzień dobry, co rok przeprowadzamy badanie satysfakcji, posiłkując się pomocą firmy zewnętrznej. Szczegółowe wyniki dostępne są dla naszych pracowników, a w 2023 roku otrzymaliśmy tytuł "Sprawdzone miejsce pracy w IT - złote wyróżnienie". Więcej informacji o badaniu, które robimy, można przeczytać tutaj: https://www.computerworld.pl/news/Wyniki-konkursu-AudIT-2023,444097.html Pozdrawiamy HR Team

Agata

Mam wrażenie, że jednak tutaj wypowiadają się pracownicy merytoryczni, tj. IT. A czy ktoś ma wiedzę, jak Solwit wynagradza na stanowisku Business Development Manager? Jest nabór, ale nie ma widełek.

@Agata

Dzień dobry, Do każdej rekrutacji podchodzimy indywidualnie. W tym przypadku wynagrodzenie uzależnione jest od doświadczenia konkretnych kandydatów – nie chcemy się zamykać jedynie na zakładane poziomy seniority. Podczas osobistych spotkań rozmawiamy już o konkretach i zawsze pytamy, jakie wynagrodzenie będzie satysfakcjonujące. Każdy Business Development Manager oprócz stałej pensji otrzymuje również prowizję i premię uzależnioną od osiąganych wyników sprzedaży. Pozdrawiamy HR Team

Aleksander
@Solwit S.A.

Rozumiem że podejście indywidualne ale przydałby się widełki bo wtedy rekrutacja jest bardziej przejrzysta. Ile zwykle jest etapów? Trzeba być na kilku spotkaniach? Można na pierwsze umówić się online? Prowadzicie też rekrutacje zdalną?

@Aleksander

Dzień dobry, rekrutacja podzielona jest na 3 etapy - rozmowa telefoniczna, wideokonferencja oraz spotkanie. Staramy się, żeby było to jak najmniej angażujące dla kandydata, jednak na ostatni etap zawsze zapraszamy do naszego biura w Gdańsku, żebyśmy mogli lepiej się poznać (kiedy kandydat jest spoza Trójmiasta, zwracamy ustalone wcześniej koszty podróży). Oczywiście dopuszczamy odstępstwa od reguły w razie potrzeby. Widełki są dostępne w ogłoszeniach na job boardach, jednak zawsze każdy przypadek traktujemy indywidualnie - zapraszamy do aplikowania! Pozdrawiamy HR Team

D1Active

Czemu? Tak dobrze czy tak źle? Czy nie możesz powiedzieć przez bo kara $$$?

d

Jak na razie po prawie 4 miesiącach - pozytywnie. Z uwagi, że przesiaduję u klienta, a nie w siedzibie firmy, to w zasadzie nie mam częstego kontaktu z menedżerstwem, ale wszystkie rozmowy jak na razie na plus. HR jest super, sympatyczne, przystępne osoby, zawsze można napisać i porozmawiać o palących sprawach. Firma opłaca ludzi nawet, gdy nie są na żadnym projekcie - bardzo na plus. Rekrutacja przeszła sprawnie, ważne kwestie typu stawka, forma umowy omówione już na pierwszej rozmowie. Zarobki w moim wypadku po okresie próbnym przebijają lekko średnią rynkową, jak dla mnie jest super. Odnosząc się do negatywnych opinii: może coś się zmieniło od czasu fali nieprzychylnych opinii, może to ja akurat dobrze trafiłem, nie wiem. W mojej opinii jest fajnie, istnieją znacznie gorsze firmy outsourcingowe(jak inny konkurent na S, który płacił ponad połowę mniej za to samo stanowisko, been there, done that), warto spróbować w Solwicie :) W razie co rynek IT jeszcze nie narzeka na nadmiar pracowników, można się przenieść gdzie indziej jakby nie pasowało.

Jacek
@d

Preferuję fakty, a oceną wyrobię sobie sam. Jaką umowę Ci zaproponowano i ile płacą na Twoim stanowisku? Nie krępuj się z odpowiedzią.

Izabela

Sporo różnych opinii można tutaj wyczytac. Bardzo martwiące są te niekotre o opoźnieniach w platnnosciach programistom ktorzy są na B2B. Chcialam aplikowac na stanowisko inne - Business Development Manager na ktore na stronie jest oferta. Czy w takiej sytuacji gdy ktos jest zatrudniony tutaj na UoP a nie B2B ten problem nie zdarza sie nigdy ?

@Izabela

W przeszłości mieliśmy sporadyczne i jednostkowe przypadki opóźnienia płatności. Obecnie problem ten został wyeliminowany. Pozdrawiam Dagmara

Jeżeli podejmujesz decyzje o aplikacji lub pracy w danej firmie na podstawie scieku goworkowego autorstwa sfrustrowanych ludzi, czyli firmy ktora wymyslila sobie patent na zarabianie na blackmailingu (jak nie zaplacisz to caly sciek o Twojej firmie wyskoczy w googlach) to faktycznie nie aplikuj. jest duzo miejsca dla tego typu ludzi w innych miejscach.

Co za brednie
@pracownik

To miejsce jest jedynym miejscem w necie gdzie ludzie napisa prawdę o firmie, bez ogródek. Na podstawie komentarzy różnego typu a kzdy możn wyciągnąć wnioski samodzielnie. To że dla ciebie to "sciek" to twoja sprawa...

Wazelina
@Co za brednie

Jak widać na załączonym obrazku płacą (specjalne konto pracodawcy - nie jest za free) a (usunięte przez administratora) i tak wychodzi. Niestety jaka firma takie opinie. ego managerów ich zniszczy. Każdy dobrze wie co idzie przed upadkiem.

Zostaw merytoryczną opinię o Solwit S.A. - Gdańsk

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w Solwit S.A.?

Zobacz opinie na temat firmy Solwit S.A. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 35.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w Solwit S.A.?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 26, z czego 12 to opinie pozytywne, 8 to opinie negatywne, a 6 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

Przejdź do nowych opinii