Hotistin

• Mokronos Dolny
  • Ślęza
  • Żerniki Wrocławskie
  • Zabrodzie

3. Opinie o pracodawcach Wrocław
  5. Opinie o Hotistin Sp. z o.o.

Opinie o Hotistin Wrocław

Nie przegap nowości o Hotistin Sp. z o.o.!

Wywiadu udzielił/aSzczepan Szłapka

25.05.2023 14:03

Czym zajmuje się Państwa firma?

Jesteśmy polską firmą, która pomaga Polakom w znalezieniu pracy za granicą. Funkcjonujemy już blisko 10 lat i w swoich działaniach skupiamy się na rynkach europejskich – głównie niemieckim i szwedzkim. Zapewniamy pracę w sektorze budowlanym i branżach pokrewnych - w Niemczech - oraz hotelarstwie i gastronomii - w Szwecji. Przy naszym wsparciu i pomocy pracę znajdują przedstawiciele takich zawodów jak: murarze, brukarze, dekarze, betoniarze, zbrojarze, malarze, szpachlarze i regipsiarze oraz pracownicy branży „gastro” – w tym pokojówki, kelnerzy, barmani oraz kucharze i szefowie kuchni. Filarami naszej działalności są profesjonalizm i zaufanie. Przez lata funkcjonowania zbudowaliśmy szeroką bazę wieloletnich kontrahentów, dzięki czemu oferowane przez nas miejsca pracy polecamy z czystym sumieniem i pewnością, że pracownicy znajdą tam idealne warunki dla rozwoju swojej kariery zawodowej.

W jakim mieście Państwo działacie i jak wygląda struktura Państwa firmy?

Główna siedziba naszej firmy znajduje się w Poznaniu, w którym działa nasz doświadczony zespół rekruterów i koordynatorów, którzy zapewniają bezstresową rekrutację (bardzo często zdalną) i dzięki swojemu doświadczeniu dają gwarancję, że każdy kandydat znajdzie z nami pracę idealnie dostosowaną do swoich umiejętności i – co równie ważne – oczekiwań i potrzeb. Równie znaczącą rolę odgrywa nasza administracja ponieważ za cel stawiamy sobie to, aby wszelkie formalności, których musi dopełnić kandydat, ograniczyć do minimum. Zdejmujemy „papierkową robotę” z osób szukających pracy, dzięki czemu w pełni mogą skupić się na nowym rozdziale swojej zawodowej kariery.

Jak wyglądały początki firmy i jak przebiegał jej rozwój do chwili obecnej?

Nasza firma powstała blisko dekadę temu w Wielkopolsce. Obecnie naszą główną siedzibą jest Poznań, a obszarem działania są Niemcy i Szwecja. Potrzebę powołania marek InServ i Hotistin odkryliśmy śledząc uważnie drogę, jaką zmierzała (i nadal zmierza) branża pracy za granicą. Szybko udało nam się zauważyć i zdiagnozować największe bolączki działalności agencji i pośredników, a co za tym idzie, obrać inną drogę i zapewnić osobom szukającym pracy za granicą znacznie wyższe poczucie bezpieczeństwa, nieporównywalny komfort podejmowania nowej pracy oraz dogodne warunki na miejscu. Warto wskazać na takie elementy jak: darmowe noclegi, pomoc w planowaniu podróży, zwroty za dojazd, wsparcie w formie zaliczek, czy darmowa opieka medyczna. Korzyści materialne, oczywiście, idą z tym w parze. Druga część naszej działalności to budowa zaufania i wieloletnich partnerskich relacji z zagranicznymi kontrahentami. Początki naszej działalności to pomysł dwóch właścicieli, poparty zapałem i talentem pierwszych pracowników. Dziś to kilkadziesiąt osób – od administracji, przez rekrutację, koordynatorów, handlowców, po dział marketingu.

Jak prezentuje się Państwa otoczenie biznesowe?

Oczywiście bacznie śledzimy branżę pracy za granicą. Nie skupiamy się jednak na działaniach konkurencji, tylko idziemy własną drogą i wyznaczamy nowe trendy. Współpracujemy tylko ze sprawdzonymi zagranicznymi kontrahentami. Co za tym idzie, nasi pracownicy trafiają wyłącznie do miejsc godnych zaufania. Kładziemy mocny nacisk na warunki zakwaterowania i pracy. Co ważne – do minimum ograniczamy formalności. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu możemy zdjąć z kandydata „papierkową robotę”, dzięki czemu może on z czystą głową przygotować się do nowej pracy. Działa to również w przypadku kontrahentów, którzy bardzo sobie cenią ograniczenie formalności. Nasze działania owocują tym, że już od blisko 10 lat każdy, kto z nami rozpocznie współpracę, może czuć się bezpiecznie i komfortowo na każdym etapie. Dla każdego jesteśmy stabilnym partnerem.

Jak wygląda struktura Państwa firmy?

Motorem napędowym naszych działań są właściciele, którzy współpracują bezpośrednio z działem administracji, rekrutacji, sprzedaży oraz marketingu. To co nas wyróżnia, to spłaszczona hierarchia – nie jest dla nas ważne nazywanie kogoś dyrektorem, kierownikiem, czy koordynatorem. Istotne jest natomiast, kto jaką wartość wnosi do naszej codziennej pracy. Każdy pracownik posiada swój unikatowy talent i staramy się stworzyć takie warunki, by mógł on jak najlepiej wykorzystać swoje zalety i kompetencje. I trzeba przyznać, że daje to świetne rezultaty - jesteśmy bardzo zgrani i dzięki naszej otwartości sprawnie wdrażamy nowe pomysły i realizujemy kolejne projekty. Tak samo podchodzimy do osób szukających pracy za granicą – stają się, na swój sposób, częścią naszego zespołu. Nasze wsparcie nie kończy się w momencie podpisania umowy, przeciwnie – od tej chwili aż do zakończenia kontraktu wspieramy „swoich ludzi” na każdym kroku i jesteśmy do ich dyspozycji - siedem dni w tygodniu.

Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?

Dalszy rozwój – tak w skrócie można określić nasze plany. Mam na myśli rozwój samej firmy, ale także rozwój zespołu, powiększanie bazy kontrahentów i wzrost liczby aktywnych rekrutacji do pracy za granicą. Dalej będziemy oferować pracę w Niemczech - na takich stanowiskach jak: pomocnik, brukarz, murarz, tynkarz, malarz, wykończeniowiec, dekarz i spawacz. W Szwecji kontynuujemy rekrutację dla: sprzątaczek, pokojówek, kelnerów, barmanów, czy kucharzy. Rynek jest dynamiczny i - już na tym etapie roku - możemy zapewnić, że ofert pracy będzie przybywać. Tak więc warto śledzić naszą stronę internetową i social media.

Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?

Jako firma zajmująca się rekrutacją, nie mamy z tymi procesami większych problemów. To oczywiście żart, ale – serio mówiąc - proces przyjmowania nowych osób przebiega u nas bardzo płynnie. Rekrutacje są bezstresowe, nie przeciągamy ich w czasie i prowadzą je osoby z poszczególnych działów – tak aby kompetencje i charakter kandydata zgrały się ze stylem pracy danego zespołu. Natomiast rekrutacja do pracy za granicą składa się z kilku etapów - od weryfikacji doświadczenia, umiejętności, przez sprawy formalne, po testy językowe (jeśli znajomość języka jest na danym kontrakcie wymagana). Większość procesu udaje się przeprowadzić zdalnie, co sprzyja szybkim i bezstresowym działaniom. Najwięcej czasu i wysiłku poświęcamy na poznanie potrzeb i oczekiwań kandydata – tak, aby oferowana praca w pełni odpowiadała jego potrzebom i oczekiwaniom.

Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?

Proces ten przebiega bardzo sprawnie - głównie dzięki własnemu stylowi, który wypracowaliśmy przez lata. Najważniejsze jest to, aby nowa osoba poznała wszystkich współpracowników. Mocno na to stawiamy, ponieważ współpraca między członkami zespołu to coś, czego żadne procedury nie zastąpią. Przekazywanie wiedzy, doświadczenia i dzielenie się pozytywną energią to dla nas podstawa. Resztę uzupełniają szkolenia i systematyczne wdrażanie się w poszczególne zadania. Podobnie ma się rzecz z osobami, które wyjeżdżają na zlecenia za granicę. Nie ma mowy, żebyśmy zostawili ich samych sobie. Są w ciągłym kontakcie z koordynatorem i najczęściej trafiają do zespołów, gdzie już pracują nasi ludzie. To ułatwia start i szybkie wdrożenie się w nowe środowisko.

W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?

Tak naprawdę rozwój to u nas proces stały. Nie może być inaczej, skoro preferujemy partnerski styl pracy. Wymiana wiedzy, doświadczeń i spostrzeżeń są u nas codziennością. Preferujemy otwarte pomieszczenia i drzwi, dzięki czemu przepływ informacji jest błyskawiczny. To daje świetne rezultaty. Wsparciem jest także platforma szkoleniowa, z której każdy może skorzystać w dowolnym momencie. Dodatkowo oferujemy: kursy, szkolenia dedykowane, zebrania międzydziałowe, wytyczanie planów krótko i długoterminowych oraz okresowe oceny. To sprawia, że ciągle “jesteśmy w ruchu” i o stagnacji, czy rutynie nie ma mowy.

Jakie macie Państwo plany rozwojowe?

Rozwój to u nas proces stały. Nie ma dwóch projektów, które traktowaliśmy tak samo - każdy jest dla nas nowym wyzwaniem i nauką. I to nasz główny cel, żeby utrzymać pasję do zadań, które inni traktują rutynowo. Jesteśmy przekonani, że takie podejście pozwoli nam otwierać nowe kontrakty, a co za tym idzie - pomagać jeszcze większej liczbie osób znaleźć wymarzoną pracę za granicą.

Barbara

17.06.2026 08:56

Chciałam podzielić się moją opinią, bo pracuję obecnie przez tę agencję jako pokojówka i jestem naprawdę bardzo zadowolona! Od samego początku, czyli od rozmowy i załatwiania formalności, wszystko przebiegało sprawnie i w miłej atmosferze. Na miejscu praca i warunki mieszkaniowe są dokładnie takie, jak mi obiecano. Wypłata zawsze trafia na konto na czas, a w razie pytań kontakt z agencją jest bezproblemowy. Bardzo polecam to miejsce każdemu, kto szuka uczciwego zatrudnienia za granicą!
    #Pokojowa

Dominika

26.05.2026 08:00

Pojechałam do Szwecji do pracy na stanowisku kelnerki, muszę przyznać, że bałam się pierwszego wyjazdu za granicę, ale agencja przeprowadziła mnie przez proces rekrutacji, wypełnianie dokumentów, a na miejscu czekało mnie dokładnie to, co było ustalone. Czysty nocleg, praca, w której można dobrze zarobić - serdecznie polecam!
    #Kelner

21.05.2026 14:09

Uwaga, GoWork usuwa nieprzychylne komentarze. Mój wpis sprzed kilku dni został usunięty. Pytanie - kto to zrobił i czy na polecenie Hotistin? Tak wygląda tutaj swoboda wypowiedzi - usuwanie niewygodnych komentarzy. Cenzura i układy z firmami. Wstyd!
    DS

18.05.2026 09:47

Czy serio jest tak kolorowo jak inni to opisują, czy jednak niezbyt pozytywne opinie są usuwane? Czy naprawdę tak łatwo dostać tutaj pracę? Szukałam pracy na własną rękę pisząc do hoteli i nic w większości miejsc już mają pełną ekipę na sezon i nie szukają już nikogo.

18.05.2026 19:05

Nie jest to prawda, ze wszystkie miejsca sa zajete. Jest mnostwo przestrzeni. Mi dokumenty przyjmuja nadal. Zadnych zwrotow. Malo odpowiedzi. Tutaj kryje sie caly majstersztyk, zwodzenia wywiadem lub tez czekania po 8 miesiecy, 1 rok, 2 lata, 3 lata, na jakakolwiek odpowiedz.

19.05.2026 15:47

Niestety, nie jest tak kolorowo. Trzeba sobie zadać pytanie, na jakiej podstawie i według jakich wytycznych proponuje się kandydatom pracę w tej agencji. Ofert pracy jest tam trochę, więc dziwi fakt ich podejścia do ewentualnego pracownika. Cisza po telefonie kandydatów lub wysłaniu CV. Niekompetencja i brak szacunku ze strony biura.

19.05.2026 15:22

Firma próbuje uchodzić za profesjonalną i uczciwą, jednak prawda jest zupełnie inna. Osoba (pracownica) zatrudniona w biurze do obsługi klienta jest niekompetentna pod wieloma względami. Już podczas pierwszej rozmowy nie bardzo słuchała, co mam do przekazania, moralizowała na temat konkretnych branż, na moją informację, iż znam język szwedzki, odpowiedziała, że trzeba znać angielski (znam go komunikatywnie, choć moim zdaniem znajomość języka szwedzkiego to spory atut). Bardzo niesympatyczna osoba, która nie potrafi w żaden sposób przyszłego kandydata zachęcić lub zainteresować pracą w tej firmie. Na moje pytanie, czy oferty pracy prezentowane na stronie internetowej są aktualne (były takie sprzed kilku lat), odpowiedziała impertynencko, że skoro są na ich stronie, to chyba oczywiste (dla kogo niby?), że są. Po wysłaniu CV brak odpowiedzi z przedstawieniem chociażby jakiejkolwiek oferty. Odradzam szukania pracy przez tę agencję.
    Przyszłypracownik

28.09.2025 08:36

Witam, po ile godzin dziennie pracują sprzątaczki/pokojowki? Rozważam wyjazd ale muszę wiedzieć ile godzin dziennie zwykle się pracuje
    Izabela

30.07.2025 15:40

Dla młodej osoby bardzo ok. Już drugi sezon korzystam jako pokojówka. Dobrz traktują ludzi i praca nie jest w cale taka ciężka. Dobry zarobki i świetne doświadczenie.
    Lincoln

05.08.2025 15:26

Ja już taki młody nie jestem 😉 Mam 32 lata i też korzystam. Jeżdżę na sezon jako pomoc kuchenna. I przyznam, że to dobry sposób na dorobiebie. Przy okazji zmiana otoczenia, nowe horyzonty, przepisy, sposoby przygotowania nieby typowych dań. Więc całkiem ok opcja.
    Rowing

28.07.2025 13:29

Dobra praca na sezon letni. Polecam. Fajne pieniądze, dobre noclegi i pozytywny kontakt.
    Looney

21.05.2025 15:42

Co roku wyjeżdżam na jakąś pracę za granicą. Od dwóch lat z Hotistinem. I w tym roku tez pojadę. Polubiłam Szwecję i jej klimat. Sama praca dość wymagająca ale liczba przepracowanych godzin ładnie się przekład na wypłatę. Pieniądze na czas, nocleg wygodny i czysty. Sprawne formalności też są plusem. Polecam.
    Justa

15.05.2025 17:45

To będzie mój drugi sezon z Hotistin. Trzymajcie kciuki :) Byłam w zeszłe lato i wszystko się udało. Liczę, że teraz też tak będzie. Jadę w inne miejsce ale ponownie jako pokojówka na domki kempingowe.
    Majki

30.04.2025 10:06

Dobra praca. Warunki bardzo ok. Pozytywne wrażenia i planuję kolejny sezon jako pomocnik w kuchni.
    Mili

20.02.2025 12:56

Hej, jakaś kobietka chętna do wspólnego wyjazdu w czerwcu do Szwecji? :)
    Gabi

23.04.2025 08:24

Ja jestem chętna
    Agata

26.04.2025 19:41

Ja jestem tez chętna .
    Zainteresowana

13.03.2025 12:20

Czy był ktoś w miejscowości Bastad i mógłby się wypowiedzieć na temat pracy ? Czy jest chętna kobita żeby wyjechać razem ?

Oferty pracy - Hotistin Sp. z o.o.

praca w Szwecji - sprzątanie (k/m)

Växjö

10000 - 11000 PLN / m

Praca w Szwecji - kucharz (k/m)

Karlskrona

16000 - 18000 PLN / m

praca na stanowisku pomoc kuchenna w Szwecji (k/m)

Sztokholm

Pracownik gospodarczy - praca w Szwecji

Göteborg

Moon

21.02.2025 09:13

Znajomi korzystali i byli zadowolenie poprzedniego lata - pojechali pracować jako pomoc kuchenna. W tym roku ja też zamierzam się zgłosić.
    Wrona

11.12.2024 17:24

Solidna, stabilna firma. Mogę polecić po drugim już wspólnym wyjeździe. Praca na dobrych warunkach (pieniądze i zakwaterowanie). Umowa prosta i uczciwa. Sama praca (kucharz) wymagająca ale nie bardziej niż w PL czy UK. A kraj sam w sobie bardzo ciekawey. Warto spróbować takiej przygody.
    DaVinci

03.02.2025 15:58

Jest naprawdę ok. Sczególnie sezon letni i jesienny są fajną opcją na napradę duże zarobki. Warto zgłosić się już na początku roku, bo później czas szybko leci i fajne oferty mogą przejść koło nosa. Jako kelner mogę śmiało polecić. Przygoda + dobra kasa.
    jessi

28.08.2024 22:06

Pytanie do osób, które już pracują przez ta agencję. Czy stawki nie są według was za niskie? Czy da się coś odłożyć? Na grupach fb oferty Hotistin są często wyśmiewane właśnie przez podawane tam wynagrodzenie i się mocno zastanawiam czy warto... rozważam złożenie cv na sprzątanie/pokojówkę
    Kamień (kelner/barman)

03.09.2024 13:48

A co na grupach FB nie jest wyśmiewane? Połowa z tych ludzi pewnie najdalej za granicą pracowała pod Zieloną Górą ;) Oni zawsze podają stawki netto - czyli Twój końcowy zarobek "na rękę". Inni dają brotto i ładnie to wygląda ale po odliczeniach zostaje niewiele. Więc Hotistin wcale nie wypada blado, przeciwnie - te zarobki są pewne i całkiem ok. Nocleg, przejazd, jedzenie masz za darmow więc moim zdaniem spokojnie odłożysz.
    Telo

16.09.2024 16:40

No tak z tymi opiniami na grupach bywa. Przeanalizuj ogłoszenia innych i tej agencji. Zwróć tylko uwagę, że tu podają netto (na rękę). Okaże się więc najpewniej że krytyka jednak nie miała podstaw i zarobki tu oferowane są więcej niż uczciwe.

20.08.2024 00:17

Karolina5544

23.08.2024 09:50

Oo super :) podasz jakiś kontakt do siebie?
    Kwiato

16.07.2024 11:15

Elo! Kto jest już po pierwszej wypłacie? Ja właśnie dostałam pierwszy przelew (15.07) i wszystko się zgadza. Z nadgodzinami wyszło bardzo zadowalająco. Warunki też całkiem ok. Szwecja jest boska :D Jak u Was? Pozdrowionka :)))))))
    Brela

07.08.2024 18:27

Pozdrawiam z zieonej krainy :) I też potwierdzam, że ja i dwie koleżanki też mamy wszystko na czas. Warunki bardzo fajne. Pracy bardzo dużo dla nas pokojówek ale super atmosfera :))))
    Nikikiki

10.04.2024 14:26

Hej, czy któraś dziewczyna chętna na wspólne ogarnianie i wyjazd do Szwecji? ????????
    Meloen

02.06.2024 09:51

Hej, też byłabym chętna! W jakim terminie jedziecie ?
    Lola

03.07.2024 13:35

Hej pojechała już ktoraś z was? Też zamierzam
    Diana

29.04.2024 14:44

Podają te zarobki 9500 na rękę jako pomoc kuchenna ale nie napisali za ile godzin pracy. Skoro piszą o zwiedzaniu w ogłoszeniu jeszcze to powinno być trochę wolnego czasu, co? :D Dajcie znać, jak to w praktyce wygląda.
    No worries

26.06.2024 17:17

Standardowo pracujesz jak na etacie. Tamjest jakieś minimum godzin, które oni gwarantują. Nie pamiętam dokładnie ile to jest ale właśnie ta podana stawka zwykle dotyczy minimalnej liczby godzin. Ale wiadomo po co się wyjeżdża. Więc jeśli chcesz więcej zarobić to spokojnie znajdziesz na to okazję. Jak to w gastro - nadgodziny są jak najbardziej możliwe i popularne. I co ważne zapłacone masz co do centa za każdą dodatrkowa godzinę pracy. Więc bardzo uczcuiwy układ :) A czasu na zwiedzanie na pewno trochę znajdziesz. Na tym to wszystko polega - dobry pieniądz i świetny czas spędzony w pięknym kraju.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Hotistin?

Ida

14.04.2024 09:27

Zastanawiam się z przyjaciółką nad wyjazdem. Opcja między kelnerką albo pokojówką. Wypowiecie się coś na temat zakwaterowania??? Jak ono wyglada, czy są jakieś w miarę dobre warunki itd
    Morro

15.05.2024 10:45

Zależy od typu zlecenia. Kolega kucharz miał np. mieszkanie nad restauracją z jeszcze jednym gościem - dwa pokoje. Każdy miał swój własny pokój. U nas były to domki z trzema pokojami i w każdym jedna z nas (pokojówka na campingu). Jak ich pytałam to starają się trzymać standard żeby nie było nigdy więcej niż dwie osoby na pokój. Nie ma tam grupowych kontenerów i innych takich wynalzaków. Jest naprawdę ok.

30.03.2024 21:17

Chciałabym zapytać o jedną kwestię odnośnie oferty Praca za granicą – pomoc kuchenna. Jakiego rodzaju to są dania/kuchnia, bo nie napisali dokładnie o jaką kuchnię chodzi? Może ktoś po prostu był i wie, do czego tam się jeździ pomagać. Nie wiem, czy podołam po prostu.
    Luiza

04.04.2024 09:57

Z tego co kojarzę to zwykle jest to praca na kuchni hotelowej - kuchnia europejska/owoce morza, śniadania europejskie, lunche oraz kolacje. W sumie nic nie powinno zaskoczyć. Natomiast zawsze polecam zadzwonić do koordynatora. Wszystkie wątpliwości od razu Ci rozwieją. Pozdrawiam :)
    Ela Woga

26.02.2024 09:48

Dobrze jest. Trzeba tylko uważać, bo Szwedzi nie prowadzą za rączkę i nie pokazują - zrób tu i tu i tam. Mówią - dzisiaj sprzątasz te 8 domków i sam za całość odpowiadasz. Nawet jak już zrobisz swoje to w dobrym tonie jest np. uporządkowanie magazynku ze środkami czystości, pozamiatanie chodniczka prowadzącego do tych domków albo zapytanie czy nie pomóc w czymś jeszcze bo już się wyrobiłeś. Generalnie trzeba być "do przodu" w Szwecji bardzo źle patrzą jak zrobisz zadanie i np. siadasz na telefonie. Jeśli załapiesz ich styl pracy, to zlecenie pójdzie jak po maśle. Bo warunki na prawdę fajne :)
    Marcin Bako

29.02.2024 10:29

Potwierdzam. Ale to częsty problem młodych Polaków - zrobiłem swoje to teraz poklikam na telefonie. No tak nie można, nie tylko w Szwecji. Profesjonalizm w branży gastro i hotelarskiej jest w cenie i dobrze ocenia się ludzi chcących pracować, a nie tylko "odpracować swoje". Szwedzi faktycznie tego oczekują i jeśli będziesz aktywny i chętny bardzo to docenią. Sama praca (ja akurat dbałem o porządkową i techniczną stronę działalności kampingu) bardzo fajna i właściwie bez stresu. Nie ma krzyków, poganiania, jakichś niejasnych historii. Wypłata na czas, zgodna z umową, zakwaterowanie fajne. Naprawdę fajna praco - przygoda ;)

31.01.2024 10:06

Czy ktoś pracuje może jako kurier w Niemczech? Jak wygląda dzień pracy, ile paczek trzeba rozwieść po klientach, jak ciężkie są to paczki i czy w tej firmie jest zakwaterowanie.
    Franio

19.02.2024 10:19

Ta firma to raczej branża gastro i hotelarska. Ale słyszałem że niedługo mają mieć nową markę i wtedy wejdą w zlecenia dla kurierów, pracowników produkcji czy magazynierów. Więc na razie trudno pomóc Ci i odpowiedzieć. Wiadomo tyle, że są już chyba 10 lat na rynku i mają bardzo dobre opinie. Ja się też pod tym podpisuję bo jako pomocnik kucharza w Szwecji bardzo dużo się nauczyłem spędziłem fajny czas i pieniądze też były bardzo ok! A co do noclegów - są albo darmowe albo za symboliczne opłaty, ale to naprawdę duuuuuużo mniejsze koszty niż standardowe.
    Franio

23.02.2024 09:38

Hej, tak - wyjazdy są szybkie. Formalności są proste, w większości załatwiane zdalnie. Pytanie tylko, czy akurat mają zlecenie "od ręki". To najlepiej zadzwonić do nich i dopytać, od razu będziesz wszystko wiedzieć. Przejrzyj też oferty na ich stronie, tam podają kawę na ławę i z góry wiesz na jakie zarobki możesz liczyć (stawki są za godzinę, zakładaj min. 160 godzin w miesiącu). Napiwki czy premie zależą od szwedzkiego szefa na miejscu. Oficjalnie nie ma gwarancji na to. Ale jak się fajnie trafi, to podwyżka może się zdarzyć. Premię możesz zgarnąć za polecenie kogoś znajomego do pracy.
    Solniczka

26.01.2024 12:47

Dobra praca, fajne wynagrodzenie i bardzo ciekawy kraj. Teraz jestem w UK ale na pewno do Szwecji jeszcze będę chciała zawitać. Pracowałam jako pokojówka. Większych wymagań nie mieli. Traktowali mnie dobrze. Zakwaterowanie w domku - pokój dla siebie, kuchnia i łazienka wspólna. Wszytsko na poziomie. Wynagrodzenie na czas i zgodne z umową. Więc mogę polecić.

20.01.2024 03:00

Hej, mam prośbę do osób, które tam pracowały. Chodzi dokładnie o zatrudnienie jako kelnerka w Szwecji, co prawda ogłoszenie podaje zarobki na godzinę, lecz nie wspomina o napiwkach, jak sytuacja z nimi wygląda? Ile Wam się udało zebrać? Nie wiem w sumie, jaka tam jest kultura w tym kraju, jeśli chodzi o zostawianie napiwków, może ktoś mnie oświeci ;p
    Violla

22.01.2024 13:41

Napiwki w Szwecji są powszechne, to normalne że się je daje. Co ważne - praktycznie wszystkie płatności w Szwecji to karta, więc klient na terminalu klika ile chce dorzucić. Potem rozliczasz to z managerem. Każde miejsce ma inne zasady, a Polska agencja w to nie wnika. Ustalasz to bezpośrednio z właścicielem albo kierownikiem zmiany. W każdym razie opcja uzbierania dodatkowej kasy jak najbardziej jest :)

Kontakt - Hotistin Sp. z o.o.

Pl. Solny 14 /3 50-062 Wrocław

Śledzik

17.01.2024 10:21

Fajne zlecenia. Szczególnie w szczycie sezonu letniego - dużo godzin pracy, więc dużo $$$ Warunki jak najbardziej ok i trzymają się tego co zapisane w umowie. Więc wyjazd absolutnie bezpieczny i opłacalny. Pozdro i byle do wiosny ;)
    Klaudia

05.01.2024 12:56

Czy Hotistin oferuje też pracę dla par? Póki co pracujemy z narzeczonym w Niemczech, ale w związku z tym, że sytuacja zaczyna się robić nieciekawa (mało godzin, niskie zarobki) rozważamy różne opcje. Z góry dzięki za odpowiedź.
    Wrotka

10.01.2024 14:22

Zapytaj bezpośrednio, bo z tym różnie bywa. Byłam na zleceniach gdzie pracowały pary i było ok.
    Emila

05.01.2024 12:06

Ja w sprawie formalności. Bo czytam ofertę pracy jako sprzątaczka (ale z prowadzeniem busa i pomaganiem na kuchni też :)). Piszą: zatrudnienie na polskiej umowie. Ale jakiej? O pracę, zleceniu? O dzieło to chyba raczej nie...
    Wrotka

10.01.2024 14:20

Hejka, zwykle to umowa zlecenie. Korzystnie to wychodzi jeśli chodzi o zarobki na rękę.
    Świeca

14.12.2023 11:14

Hejka! Od siebie polecę zgłaszanie się do nich w zimę. Teraz oczywiście ofert jest mniej ale znowu na wiosnę wolne miejsca szybko się pojawiają i znikają. Bo wiele osób czeka i od razu wskakuje na zlecenie. Warto więc już teraz do nich się odezwać, podesłać CV itp. i będą o Was pamiętać jak ruszy sezon. Sprawdzona metoda ;) A sama praca bardzo fajna!
    Sobek

15.12.2023 09:50

Potwierdzam, warto wcześniej się zgłaszać. Potem na wiosnę już wiesz, czy dostaniesz zlecenie czy nie i nie ma niepotrzebnych nerwów. Fajnie się zainteresować tematem wcześniej. Sam wyjazd z nimi bardzo poprawny - warunki dobre, pieniądze ok. Ogólnie polecam firmę.
    Sobek

05.01.2024 11:53

Tak, to są głównie prace na sezon - jak to w gastro. Hotele, restauracje, ośrodki campingowe najwięcej rąk do pracy potrzebują latem. Czas trwania kontraktu jest bardzo różny, najlepiej pytać o konkretne zlecenie. Na stronie masz też widełki płacowe. Umowa jest polska, opieka medyczna prywatna zapewniona na cały wyjazd.
    Mar-Tina

30.11.2023 10:05

Trzeci sezon planuję z nimi. Pomoc kuchenna - zmywak - raczej prostsze prace. Fajne międzynarodowe środowisko i praca na poziomie. Dobrze traktują człowieka nawet przy niższych kwalifikacjach i to mi odpowiada.
    Mar-Tina

06.12.2023 09:46

Wspólnego transportu nie ma. Samemu trzeba dotrzeć na miejsce. Ale faktycznie pomagają wybrać najbardziej optymalny sposób dotarcia i oczywiście zwracają koszt pierwszego przejazdu (tam jest chyba limit równowartości 200 Euro). Zarobki można sobie policzyć - minimum 160 godzin w miesiącu razy stawka podana w ogłoszeniu. To zwykle tak się sprawdza. Wychodzi naprawdę ok, bo jeszcze są płatne (100 %) nadgodziny dochodzą.
    Chef Tomek

23.10.2023 15:10

Uczciwa firma. Od siebie daję bardzo wysoką ocenę za "opiekuńcze" podejście do pracownika. To bardzo miłe i pomocne przy wyjazdach do nowego kraju.
    Chef Tomek

02.11.2023 16:53

No chociażby to, że pomagają Ci zaplanować podróż - wybrać np. najlepsze linie lotnicze czy połączenie promowe jeśli jedziesz autem. Do tego zawsze odbierają telefon jak chcesz o coś zapytać, pilnują za ciebie dokumentów, wysyłają przed ważnymi terminami sms-y itp. Pieniądze zawsze mam na czas. A stawki musisz sama ocenić, ja byłem bardzo zadowolony.
    Choya

22.11.2023 15:20

To raczej jest tak, że różne miejsca (czyt. kontrakty) mają różne stawki. Kucharz w małym bistro będzie miał inaczej płacone niż w dużej restauracji hotelowej. Inne stawki nad morzem, inne gdzieś na campingu. Ale to też nie jest żadna wielka tajemnica - szacunkowe stawki podają w każdym ogłoszeniu np. na stronce i one pokrywają się z rzeczywistością. Reszta to już kwestia negocjacji ;)
    Aleksander Noro

22.09.2023 12:40

Dobra firma. Trochę czepialscy i sztywni jeśli chodzi o umowę, papiery itp. ale chyba tak musi być ;) Sama praca na zleceniu bardzo satysfakcjonująca. Fajna lekcja życia.
    Bernadetta

20.10.2023 15:31

Chodziło pewnie o to, że jest dużo formalności przed wyjazdem. Wynika to z faktu, że trzeba dużo tych dokumentów wypełnić przed wyjazdem. Ale plus tego jest taki, że umowa odpowiednio chroni obie strony. I nawet jak szwedzka firma zbankrutuje czy okaże się nierzetelna, to polski Hotistin wszytsko Ci wypłaci - co do grosza. Więc wyjazd jak najbaedziej bezpieczny :)
    Wario

04.10.2023 13:16

Pozytywnie. Bez ściemy i bez obiecywania złotych gór. Fajna praca, fajny kontakt z biurem podczas zlecenia. Szwecja jak najbardziej Super!
    Wario

18.10.2023 10:45

No tak. Płacą bardzo godnie. Da się wyżyć na miejscu i jeszcze wracasz z fajjnym zarobkiem do domu :) Chodziło mi o to, że uczciwie z góry Ci mówią jaka będzie stawka i to się pokrywa z rzeczywistością na miejscu. My akurat mieliśmy takie domki pracownicze na cztery osoby. Każdy mioał swój pokój. Wspólna kuchnia i łazienka. Wszystko dosyć nowe i zadbane. Są też zlecenia gdzie po prostu masz pokój w hotelu, w którym pracujesz. Żadne baraki czy takie tam historie.

19.09.2023 11:40

Czy jest tu jakaś dziewczyna która chciałby wyjechać a nie ma nikogo do pary?
    mm

19.09.2023 13:54

jasne. napisz na [email protected]
    Allie

18.09.2023 18:51

Czy umowa jest szwedzka czy Polska?
    Viola_Ola

19.09.2023 10:30

Polska - wiążesz się z polską firmą i to polska firma wypłaca Ci wynagrodzenie. Więc nawet jeśli np. hotel stanie się niewypłacalny to i tak dostaniesz swoją wypłatę co do centa!
    Łoś samoś

30.08.2023 14:11

Pozytywnie! Po letnim zleceniu mogę śmiało polecić - wszystko fajnie, agencja uczciwa, pieniądz już na koncie. Ale UWAGA - pijaków, leniów i innych miłośników letnich romansów w pracy wyrzucają bez mrugnięcia okiem. Zarówno Szwedzi jak i Hotistin mocno pilnują takich rzeczy. Sama atmosfera w pracy na duży plus! Pzdr :)
    Viola_Ola

06.09.2023 17:18

Z tą atmosferą to różnie bywa ;) Zależy jak trafisz bo ilu ludzi, tyle charakterów. Na to nie ma nikt wpływu - z niektórych wyjazdów przywieziesz fajne znajomości a o innych po prostu zapominasz. Ale sama współpraca jak najbardziej pozytywnie. Warunki zgodne z umową - to się wydaje oczywiste, ale wcale nie jest tak w każdej agencji. Tu po dwóch wyjazdach śmiało polecam.
    Portus

14.09.2023 10:03

Tak, zasady są dosyć mocno pilnowane. Szwedzi lubią mieć porządek i spokój w zespole. Generalnie wszystkim to potem wychodzi na dobre. Ale sama atmosfera w pracy i poza nią jak najbardziej pozytywnie. Można polecać dalej.
    @pracodawca

16.07.2023 16:01

hej, czy trzeba jechac do biura do Poznania żeby podpisać umowę? Ja miałbym problem bo musiałbym jechać pociagiem z mazur . Da sie to załatwic poczta lub faksem?
    Pancio

27.07.2023 09:16

Hej, wszystko z nimi można załatwić zdalnie. Można jechać do biura ale od pandemii mają też możliwość kontaktu i podpisywania dokumentów przez kurierów. Też z tego korzystałem.
    Edyta

22.08.2023 09:11

Tak, zdalne załatwianie jest bardzo pomocne. Szybki obieg dokumentów (kurier do domu). Nawet trasę przejazdu/przelotu zdalnie mi zaplanowali. Mają to dobrze przemyślane bo zaoszczędzasz czas i pieniądze na kursowanie po Polsce przed wyjazdem. A dla nich pewnie szybciej bo nie muszą z kandydatem kawki i herbatki popijać ;)
    Marzena

09.03.2023 16:33

Firma dodała ogłoszenie, że poszukują barmana do pracy w Szwecji. Jest możliwość dużej liczby godzin. To ile można najwięcej pracować w miesiącu za barem? Wybieram się za granicę żeby odłożyć sporo pieniędzy, dlatego żadne nadgodziny nie są mi straszne... Chciałabym sobie już przeliczyć, ile bym zarabiała, więc jak wiecie jak to wygląda to dajcie znać. :) Poza tym, w jakich godzinach są zmiany? Bo każdy bar to chyba inaczej otwarty :D
    Żaba

04.05.2023 17:18

Jest teraz nawet oferta na pomoc kuchenną. Jak dopytałem to zapewnienie jest takie, że jak np przez dzień jest mniej pracy dla restauracji to można przeskoczyć na ogarnianie pokoi. To pokazuje ich podejście - pracownik wcale nie musi siedzieć i się nudzić jak jest mniej pracy w danym miejscu. Przeciwnie, zrobią wszystko żebyś nabił sobie godziny i zarobił.
    @loki

16.07.2023 15:58

nierozumiem piszesz że nadgodziny to 100 procent stawki, czyli jak godz.125kr, to nadgodzina 250kr???
    Morela

01.06.2023 16:55

Ja od siebie polecam bezpośredni kontakt z biurem. Wtedy wszystko dokładnie można dopytać i jedziesz na zlecenie wiedząc, czego oczekiwać. I nie spotkałam się, żeby było na miejscu inaczej niż mówiono mi przed wyjazdem. Nie ma co się kierować forami i grupami - podstawa to bezpośredni kontakt z człowiekiem.
    Marcin

15.06.2023 15:18

Potwierdzam, biuro działa bardzo dobrze i krok po kroku prowadzą przed podpisaniem umowy. Jak jestes już na miejscu to też nie ma żadnego problemu z kontaktem. Słowni i solidni.
    Cherry

30.06.2023 15:36

Zawsze mnie drażniło jak agencje traktują ludzi z pytaniami jak zło konieczne! Przecież kurła na tym zarabiają! Więc jak wyczułem że Hotistin rozmawia ze mną jak z partnerem i dają odpowiedzi pełne a nie z łaski, to postanowiłem im zaufać. I w sumie się nie zawiodłem bo pierwsza wypłata już na koncie i warunki na miejscu całkiem dobre. Więc warto zaufać ale nie ma co tracić czasu na agencje, które cię zlewają.

Zostaw merytoryczną opinię o Hotistin Sp. z o.o.