Fiberlab S.A.

ikona autora wywiadu

Wywiad udzielony przez użytkownika Łukasz Szczepan

Pracownik firmy - Prezes Zarządu

21.08.2023 03:08

Czym zajmuje się Państwa firma?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Fiberlab S.A. jest w 100% polską firmą, działającą w branży przetwórstwa polimerów. Przedsiębiorstwo skupia się na dwóch obszarach. Produkujemy filamenty do druku 3D pod nazwą Fiberlogy. Ponadto wytwarzamy kompozytowe deski tarasowe marki Timberness. Deski produkowane są metodą koekstruzji. Wbrew pozorom obydwie te dziedziny mają ze sobą wiele wspólnego – pozwalają w pełni wykorzystać technologiczny potencjał, drzemiący w firmie i tworzących ją ludziach.

W jakim mieście Państwo działacie?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Fiberlab S.A. zlokalizowana jest w pobliżu Niepołomickiej Strefy Inwestycyjnej, a dokładnie w Brzeziu pod Wieliczką.

Jak duża jest Państwa firma?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Firma zatrudnia ok. 50 osób.

Jak wyglądały początki firmy?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Firma powstała w 2015 roku, a impulsem do jej stworzenia było doświadczenie założycieli w zakresie przetwórstwa polimerów. Pierwszym obszarem działalności spółki był – i nadal jest – nowoczesny druk 3D. Filamenty produkowane pod marką Fiberlogy szybko zyskały uznanie polskich użytkowników. Umożliwiło to marce zdobycie zaszczytnych tytułów: „Najlepsza Nowa Polska Firma Roku 2016”, „Najlepszy Polski Producent Filamentów Roku 2016” oraz „Najlepszy Polski Producent Filamentów Roku 2017”. W 2016 roku gama produktów firmy powiększyła się o nowoczesną deskę tarasową. Tak wyglądały początki naszej działalności.

Jak prezentuje się Państwa otoczenie biznesowe?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Obie marki należące do Fiberlab S.A. nastawione są na tworzenie i rozwijanie współpracy w ramach profesjonalnych sieci dystrybucji, opartych na sprawdzonych resellerach. Zapewniając wsparcie na każdym etapie sprzedaży oraz w ramach procesów posprzedażowych, spółka Fiberlab zbudowała trwałe relacje biznesowe z kontrahentami oraz silne więzi z użytkownikami swoich produktów. To umożliwiło markom Timberness oraz Fiberlogy zyskanie wysokiej rozpoznawalności, zarówno na rynku polskim, jak i w Europie.

Jak wygląda struktura Państwa firmy?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Z uwagi na zatrudnianie niewielkiej liczby pracowników, Fiberlab charakteryzuje się w dużej mierze nieformalnymi strukturami. Sprzyja to angażowaniu się pracowników w aktywny rozwój firmy i daje im realny wpływ na jej kształt. Główne obszary zatrudnienia to produkcja oraz handel, stanowiące ok. 3/4 wszystkich etatów. Fiberlab S.A. posiada również własny Dział Badań i Rozwoju, umożliwiający stałe podnoszenie jakości produktów.

Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Proces rekrutacji w Fiberlab S.A. nastawiony jest na odpowiednie poznanie kandydata. Pierwszym etapem każdej rekrutacji jest wnikliwa analiza CV pod kątem posiadanego doświadczenie oraz wymaganych kwalifikacji. W kolejnym etapie zaproszeni kandydaci odbywają rozmowę z przyszłym kierownikiem oraz członkiem zarządu. Podczas rozmowy kandydat ma możliwość bliższego poznania specyfiki pracy na danym stanowisku, zapoznania się z firmą oraz przekonania do siebie rekruterów.

Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Firma rozwija się dynamicznie na skutek ciągłego wzrostu produkcji oraz sprzedaży. Przekłada się to na konieczność zwiększenia zatrudnienia w kolejnych latach. Na pierwszy plan wysuwa się zapotrzebowanie na pracowników produkcji, odpowiedzialnych za obsługę linii produkcyjnych. Będziemy poszukiwać również doświadczonych pracowników handlu, gotowych do obsługi nowych rynków zbytu.

Jakie macie Państwo plany rozwojowe?

Łukasz Szczepanikona wywiad

Najbliższe lata Fiberlab S.A. kształtowane będą przez dalsze rozwijanie gamy produktów w obu markach firmy. Marki należące do Fiberlab S.A. mają nie tylko podążać za trendami rynku, ale również je kształtować oraz odpowiadać na coraz bardziej rozbudowane i specjalistyczne potrzeby nowoczesnego klienta. W niedalekiej przyszłości planowane jest przeniesienie całości firmy do nowoczesnej fabryki i biur, zlokalizowanych bezpośrednio w Niepołomickiej Strefie Inwestycyjnej, co zwiększy możliwości rozwoju firmy oraz komfort pracowników.

Pytanie Nowy wpis

Jak wygląda podstawa wynagrodzenia w Fiberlab S.A.?

@Pytanie

Wynagrodzenie zależne jest od zakresu obowiązków oraz poziomu doświadczenia. Dlatego nie można odpowiedzieć jednoznacznie na tak postawione pytanie. W zależności od stanowiska, wynagrodzenie składać się może z podstawy oraz premii. Kwestia ta jest zawsze omawiana z kandydatem na rozmowie rekrutacyjnej na konkretny etat.

Czy osoby bez doświadczenia mają szansę na zatrudnienie w Fiberlab S.A.?

Fiberlab S.A.
@Pytanie

Tak. Możliwe jest zatrudnienie osoby bez doświadczenia. Jeżeli na rozmowie przekonasz nas, że jesteś osobą odpowiedzialną i zaangażowaną w wykonywanie powierzonych obowiązków, możemy zaoferować Ci pracę.

Roxi Nowy wpis
@Fiberlab S.A.

Jeśli mowa o doświadczeniu to jak ono wpływa teraz na stawkę na produkcji? Była jakiś czas temu oferta na pewnym portalu i wskazano w niej widełki od 5 do 7 tys przy czym doświadczenie pojawiło się w mile widzianych. Z czego wiec wynika taka rozbieżność?

@Roxi

@Roxi, doświadczenie w zakresie obsługi przetwórstwa polimerów oraz maszyn produkcyjnych, ułatwia adaptacje oraz przyśpiesza możliwość uzyskania lepszych warunków płacowych. Podane widełki płacowe z ogłoszenia w serwisie Pracuj.pl są jak najbardziej realne i aktualne, a ich rozpiętość, nie jest niczym nadzwyczajnym, w przypadku porównywalnych stanowisk. Pragniemy zaznaczyć, że w przeciwieństwie do firm, których ogłoszenia widnieją obok naszego, prowadzimy otwartą politykę informacyjną dla kandydatów, unikając tym samym rozczarowań oraz nieporozumień. Określenie "mile widziane” w odniesieniu do doświadczenia oznacza, że nie zamykamy się na kandydatów, którzy wcześniej nie mieli styczności z pracą na produkcji w naszej branży. Kandydat spełniający oczekiwania otrzyma możliwość pracy oraz odpowiednie przeszkolenie i wsparcie, umożliwiające wykonywanie powierzonych obowiązków na satysfakcjonującym poziomie.

Stary Pracownik

Pracuję w tej firmie od 4 lat i jestem bardzo zadowolony. Nie jest przesadą, jeżeli powiem, że czuje się tam jak w rodzinie. Na przestrzeni tych lat widzę też, jak wiele się zmieniło na plus. Jest coraz więcej benefitów, inicjatyw itp. Zawsze można polegać na szefostwie, do każdego podchodzą indywidualnie, starając się zawsze wyciągnąć pomocną dłoń, kiedy tego potrzebujesz. Naprawdę niejedna osoba mi zazdrości, że pracuję w takiej firmie, gdzie wstaję rano z chęcią do pracy. :) P.S. Większość tych negatywnych wpisów tutaj to ktoś z byłych lub obecnych pracowników - albo ten złapany na kradzieży albo któryś z tych co napsuł surowca i dostał ochrzan ;)

W jaki sposób najlepiej przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej w firmie Fiberlab S.A.? Czy kandydat na stanowisko Pracownik produkcji powinien skupić się na jakichś określonych obszarach swojego życiorysu? Opowiedz nam o swoim doświadczeniu.

Podobno pracując w firmie Fiberlab S.A. można liczyć na zarobki 5100 . Czy to prawda? Przy jakiej umowie one obowiązują?

Izabela

A kontrola jakości? Nie wychwytują tych jak napisałeś bubli w miarę wcześnie? Podwyżka po ogarnięciu maszyny to większą podstawa czy ta premia o której piszesz?

Ewa

Sporo tych zwrotów "bubli" dostaje firma w takim razie? Czy raczej idzie dostać fajną kasę tj. jakieś 500 zł? pisząc podwyżka masz na myśli premię, o której pisałeś wcześniej? Bo podwyżka to kojarzy mi się już później ze stałą, comiesięczną pensją z wyższą stawką, a to chyba Tobie nie o to chodzi.

Bluebeatle

Wystarczy chwilę popracować by przekonać się jakie są tam warunki pracy i jacy ludzie są spotykani .

sarin

Nie ma. Na każdym kroku trzeba się pilnować żeby żeby nie zostać oszukanym. Nadgodziny to goła stawka a i przy wypłacie często nawet i to się nie zgadza. Dodam jeszcze że pracując przy maszynie to trzeba się wiecznie prosić żeby ktoś zastąpił gdyż nie ma jak iść na przerwę (trzeba jeść przy maszynie) nie wspominając już o wyjściu do toalety. Jednym słowem totalna (usunięte przez administratora)

Anna

Prezesami raczej.

Jolanta

No jak? Z wewnątrz tylko biorą ludzi?

Irena

Chyba nie za fajnie Ci tu było skoro aż "oborą" to miejsce nazywasz... A jak sytuacja wyglądała jeszcze przed Twoim odejściem i w zasadzie kiedy to było?

Irena

To jakaś przenośnia czy firma ma jeszcze jakąś drugą historię? Pracowałeś może jako technolog? Ciekawa bym była opinii

Izabela

Jesteś pracownikiem czy piszesz jako klient?Możesz napisać coś więcej? Chodzi ci o nazwę firmy czy tej stajni co wspominałeś?

Xd
@Izabela

Miejsca w którym zakład się znajduje :) oraz władz firmy

Aplikowaliście na stanowisko Magazynier w Fiberlab S.A. i zostaliście zaproszeni na rozmowę kwalifikacyjną? Podzielcie się swoimi wrażeniami związanymi ze spotkaniem z przedstawicielami firmy. Informacje, które przekażecie mogą okazać się przydatne dla innych użytkowników.

Sylwia

Zaintrygowałeś mnie, sama chętnie poznałabym sposób w jaki można zakomunikować coś takiego bez urażania kogokolwiek. zdradzisz jak się to skończyło?

Fiberlab S.A. prowadzi aktualnie rekrutację i z tego co wiem, to oferują 3000 i Pracownik Produkcji. Czy oferowane są premie? Na jakich zasadach?

@Administrator

3 tys to kpina na obecne czasy i inflacji wynoszącej 15,5 %. Zarobki które były dobre jakieś 5-6 lat temu ale nie na obecne czasy . Co do premii jest przyznawana za umiejętności i masę odpadu w ciągu miesiąca .Im mniejsza tym lepiej .

o
@Yeti

To,że malo to fakt.Ale w innych firmach też nie jest rewelacyjnie.Niektórzy nawet tyle nie zarabiają.Chcąc zarobić więcej,trzeba harować po 15 godzin dziennie,łącznie z sobotami a nawet niedzielami,Tylko co to za życie.Pracowalem w nie jednej firmie i wiem jak to wszystko wygląda.Nikt nie wmówi mi,że jest inaczej.Polska to wolny kraj i nikt nikogo do niczego nie zmusza.Nie pasuje wypłata,to trzeba sobie poszukać innej pracy,a nie płakać i wylewać swoje żale na forum.Nikt nie karze ci tam pracować,więc w czym problem?

@o

Dlatego już dawno tam nie pracuje ? A że jestem szczery i mówię to co myślę to w czym masz problem ?!

@o

Poza tym w połowie nie znasz realiów tej firmy więc się nie udzielaj.To jeden wielki (usunięte przez administratora) pracy tymczasowej z kolesiostwem na najwyższych stanowiskach

Jolanta
@Yeti

nie rozmawiajmy o tym ile powinno byc płacone ale ile jest konkretnie, te 3 tys jest realne czy nie na produkcji, bez dodatkow, premi i nadgodzin ?

@o

Rozumowanie tekstu widzę u ciebie kiepskie więc napiszę jeszcze raz od dawna tam już nie pracuje i przestrzegam ludzi przed zatrudnieniem się w tej oborze ( tak zakład pracy był kiedyś oborą dla krów) . Nie masz pojęcia ? Nie wtrącaj się :p

o
@Yeti

To ty nie rozumiesz tekstu.A poza tym jak tam od dawna nie pracujesz to skąd wiesz jak jest teraz?Ja dobrze wiem co tam dawniej było i nie musisz mnie pouczać ani mi ubliżać,bo ja ci nie ubliżyłem,ani cię nie wyzywam.Odrobina kultury a nie wymądrzać się jaki ja to jestem mądry,pojętny i wszystko wiedzący..Tego typu aluzje to nie do mnie.

@o

Sam zaczynasz spinę broniąc tej ubojni pracy tymczasowej . A wiem bo mam ludzi którzy tam pracują :p To nie jest dobry zakład to (usunięte przez administratora) . Wystarczy że tynki lecą że ścian a z górnego piętra leje się woda . To nie jest i nigdy nie będzie dobry zakład pracy ,za dużo tu układów i finansowych machlojek

Dobry

Każda praca jest dobra na te wczasy ale lepiej tam nie pracować bo mogą wywalić każdej chwili bo maja ich ludzi jak coś człowiek powie za dużo i baj baj do Domu

Santa

Nie polecam , struktura tej firmy jak w latach 60 ubiegłego wieku .

@Santa

Zarząd - kierownicy - pracownicy produkcji lub biura. No rzeczywiście siermiężny (usunięte przez administratora) . Za to ja polecam słownik interpunkcji.

Irena

Ano. ;) A na resztę pytań nie znasz odpowiedzi?

Czy w obrębie jednego działu w Fiberlab S.A. są wewnętrzne rekrutacje na liderów?

@Pytanie

Fiberlab rozwija się dynamicznie, a to stwarza możliwości awansu. Firma zatrudnia kilkudziesięciu pracowników, z czego większość to osoby związane z produkcją i magazynem. Struktura pionowa nie jest rozbudowana do przesady, co ułatwia współpracę.

Rico

Nie prawda

War

Dlaczego więc jeszcze tu jesteś jak Ci tak źle ? Chyba czas na zmiany

Jackalls
@War

A kto powiedział że jestem ? Błędne myślenie :p

sas

Jasne że propaganda :)Najlepsze jest to ogłoszenie pod firmą "Dajemy umowę o pracę " normalnie luksus w XXI wieku :) Jakby inne zakłady współcześnie masowo zatrudniały na czarno :p Ciemnogród i tyle

Harry
@Pracownik

Ile ci płacą za siebie takiej propagandy :p ?

@Harry

W życiu tyle hajsu nie widziałeś ;p

Jak wygląda rozmowa w Fiberlab S.A. na stanowisko Technolog? Z iloma osobami się rozmawia? 23 maja pojawiło się ogłoszenie.

Fiberlab
@Pytanie

Dzień dobry, rozmowa prowadzona jest bezpośrednio z zarządem (2 osoby) oraz z technologiem.

Czy w Fiberlab S.A. poza podstawowym wynagrodzeniem obowiązują jeszcze jakieś świadczenia dodatkowe?

Jackalls

(usunięte przez administratora) O tym jak tynki lecą że ściany czy woda spływa po suficie można by mówić godzinami

Wiecie, czy Fiberlab S.A. udostępnia laptop i telefon do pracy zdalnej?

@Pytanie

Jeżeli zakres obowiązków pracownika obejmuje taką formę pracy, to jest on wyposażany w odpowiednie narzędzia.

Mariusz

Czy firma wysyła pracowników na delegacje ?

Jest Cool:)))Robota Spokojna,nienerwowa mozna skorzystac nawet z wifi .Dzieki urlopa mozna jechac na dlugie wakacje na Krym .

Radek

@Sqzz Rotacje w załodze zawsze były i będą bo aktualne pokolenie jest bardzo roszczeniowe i nie nastawione na wiązanie się z firmą co nie znaczy, że firma jest zła, przeciwnie.

Ciechan

Szukają podobno kogoś na stanowisko technologa W jakim przedziale mogą kształtować się w tej firmie zarobki na tym stanowisku? Szukają młodych po studiach do przyuczenia czy faktycznie mogą być gotowi konkurować o pracownika lub np. wykupic kogoś z innego zakładu? Czy firma ma swój dział badawczo-rozwojowy? Z tego co ktoś pisał to 2400 netto zarabiają pracownicy produkcyjni. To b.mało jak na dzisiejsze realia rynkowe w przemyśle, nawet na najniższych stanowiskach. Dziękuję z góry za jakiekolwiek informacje.

Zainteresowany

Witam. Mam bardzo blisko i rozważam tą prace. Na razie panują negatywne opinie ale interesuje mnie czy naprawdę jest aż tak źle czy są jakieś pozywtywne strony tej pracy. Podobno mają tam dwa wydziały, czy ma ktoś wiedze na który lepiej aplikować i czym różni się praca?

@Zainteresowany

Jest dobrze. Niezadowoleni się znajdą wszędzie. Atmosfera jest OK, ludzie są zgrani, branża jest ciekawa a praca stabilna. Wynagrodzenie w porządku i zawsze w terminie. Firma rozwija się bardzo szybko, cały czas zwiększa moce produkcyjne, więc nowi pracownicy są potrzebni. Są dwa działy – produkcja filamentów do druku 3D (tworzywo z którego się drukuje) i produkcja desek tarasowych z kompozytu. Teraz jest nabór na produkcję i do działu handlowego filamentu, poszukiwany też jest technolog.

@sqzz a może @szakal albo @Xardas skoro jesteś tak dobrze zorientowany, to może rzetelnie powiedz też ilu przybyło. I wyjaśnij czemu robisz sztuczny tłok za każdym razem zmieniając nick? Kogo próbujesz oszukać? Na pewno nie interpunkcję ;) Powodzenia w dalszej karierze.

Xyz
@Zainteresowany

Sprobowac mozesz. Popracujesz i zobaczysz czy Ci pasuje. Są plusy i minusy jak wszedzie. Nikt cie nie polozy i nie powie ze masz tylko ladnie pachniec Jak idziesz do pracy a nie sie poopierdalac to bedziesz miał spokoj.

@Pracownik

Dziękuje za informacje, interesuje mnie produkcja, 2400 netto to nie wiele ale jeśli są jakieś premie czy dodatkowe godziny to może się opłacać?

anus

masz blisko

@anus

I to tyle? Napiszcie czy są tam nadgodziny i jak płatne oraz jaki jest system premiowania itp.

Zostaw merytoryczną opinię o Fiberlab S.A. - Brzezie

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w Fiberlab S.A.?

Zobacz opinie na temat firmy Fiberlab S.A. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 6.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w Fiberlab S.A.?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 6, z czego 2 to opinie pozytywne, 3 to opinie negatywne, a 1 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

Przejdź do nowych opinii