Jak otworzyć własny sklep spożywczy, tak by przynosił zyski? Sklepy spożywcze wymagają dużych nakładów finansowych i są kontrolowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Czy mimo to warto otworzyć własny? Dowiedz się, ile kosztuje otwarcie sklepu spożywczego i jak go prowadzić.
Są różne opcje prowadzenia sklepu, dlatego sam możesz zdecydować jak założyć sklep spożywczy. Jeśli chcesz działać w pełni autonomicznie, wystarczy, że założysz własną działalność gospodarczą. To jednak dopiero początek. Właściciel sklepu spożywczego musi mieć na uwadze duże restrykcje sanitarne. Znaczenie ma również towar do sklepu spożywczego, ponieważ na sprzedaż niektórych artykułów wymagane jest pozwolenie. Założenie działalności gospodarczej na zasadach franczyzy zwalnia przedsiębiorcę z wielu obowiązków.
Jak otworzyć sklep spożywczy na zasadach franczyzy?
Na czym polega franczyza? Przedsiębiorca zakłada własny sklep pod szyldem innej marki, która posiada własną sieć sklepów. To osoba zakładająca sklep jest odpowiedzialna, za jego prowadzenie i rozliczenie. Znana marka budzi w klientach zaufanie, dlatego prowadząc sieć pod jej szyldem, już od początku możesz liczyć na duże obroty. Prowadzenie sklepu spożywczego na zasadach franczyzy jest prostsze. W tym modelu zatowarowaniem sklepu zajmuje się główna sieć sklepów. Także ona dostarcza przedsiębiorcy wyposażenie sklepu lub zwraca koszty jego zakupu. Główna marka zajmuje się również reklamą, czasem także pomaga w księgowości. Wadą systemu jest jednak duża kontrola ze strony marki i naliczane przez nią kary.
Czy prowadzenie sklepu spożywczego jest trudne?
Osoby chcące otworzyć własny biznes tego typu muszą się liczyć z tym, że prowadzenie sklepu spożywczego będzie pochłaniało większość ich czasu. Dobry biznesplan pomoże w szerszym spojrzeniu na całe przedsięwzięcie. Założenie sklepu spożywczego wiąże się z wieloma formalnościami, ale nie tylko na samym starcie rozpoczęcia działalności. Trzeba także pamiętać o księgowości, przestrzeganiu przepisów sanitarnych oraz o prawnych obowiązkach ciążących na pracodawcy zatrudniającym w sklepie ludzi.
Coraz częściej spotykamy się również ze sklepami spożywczymi, które oferują sprzedaż w Internecie. O tym, jak założyć sklep internetowy z artykułami pierwszej potrzeby podpowiemy w dalszej części tekstu. Najpierw skupmy się na założeniu, wciąż dominującej, działalności stacjonarnej.
Własny sklep spożywczy krok po kroku
Skoro znamy już ogólny zarys, sprecyzujmy jak otworzyć sklep spożywczy w kilku krokach. To, co trzeba zrobić, by założyć sklep spożywczy, uzależnione jest od charakterystyki działalności. Sprawdźmy zatem działania ogólne.
Sklep spożywczy – jak zacząć?
Stwórz biznesplan własnego sklepu spożywczego. Pomoże on spojrzeć szerzej na całe przedsięwzięcie. Przeanalizuj dokładnie rynek, klientów, konkurencję i źródła finansowania.
Rejestracja sklepu spożywczego
Prowadzenie sklepu spożywczego na zasadach jednoosobowej działalności gospodarczej wymaga złożenia wniosku CEIDG. Jeśli preferujesz prowadzenie sklepu w formie spółki, musisz uzyskać wpis do KRS.
Uzyskanie zgody na otwarcie sklepu spożywczego od Państwowej Straży Pożarnej
Musisz dysponować projektem aranżacji placówki zgodnym z obowiązującymi przepisami technicznymi oraz wodno-kanalizacyjnymi.
Zgoda od Państwowej Inspekcji Sanitarnej na prowadzenie sklepu
Należy złożyć wniosek do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zatwierdzenie lokalu zakupionego na własny sklep spożywczy i wpisanie do rejestru zakładów podlegających kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Uzyskanie koncesji
Jeśli w planach masz sprzedaż alkoholu w swoim sklepie spożywczym, musisz uzyskać na to pozwolenie. Takie oświadczenie należy złożyć do Urzędu Miasta bądź gminy. Pozwolenie wydaje wójt, burmistrz lub prezydent.
Zadbanie o higienę lokalu sklepu
Wiąże się to z podpisaniem umów z dostawcami mediów, wywozu śmieci oraz firmami zajmującymi się dezynfekcją.
Kasa fiskalna do sklepu spożywczego
Zakup kasy fiskalnej wiąże się również z jej rejestracją, fiskalizacją i zgłoszeniem jej w ciągu 7 dni roboczych Urzędu Skarbowego od momentu fiskalizacji.
Wyposażenie sklepu
Pod koniec drogi do otworzenia własnego sklepu spożywczego na wsi lub w mieście należy zakupić niezbędne urządzenia chłodnicze, półki i stoiska na towar.
Zatowarowanie sklepu spożywczego
Jak zatowarować sklep spożywczy? Trzeba nawiązać współpracę z wybranymi dostawcami. Wybierając towar do sklepu spożywczego, warto poznać opinie innych przedsiębiorców. W sieci można znaleźć rankingi najlepszych dostawców towarów spożywczych.
Mieszkasz na Mazowszu? Poznaj oferty pracy w Warszawie!
Jak otworzyć własny sklep spożywczy w internecie?
Otwierając sklep internetowy, w pierwszej kolejności należy skupić się na jego promocji. O ile stacjonarny sklep może przyciągać przechodniów, to do sklepu internetowego nikt nie trafi celowo, jeśli nie wie o jego istnieniu. Można liczyć tylko na przypadek. A jak wiadomo, szczęściu trzeba pomóc, więc warto zainwestować swój czas i trochę pieniędzy w marketing internetowy oraz SEO.
Najpierw trzeba jednak dopilnowac formalności oraz opracować plan. W takim razie, jak założyć sklep spożywczy w internecie? Otwarcie sklepu spożywczego w Internecie wymaga założenia własnej działalności przez wniosek CEIDG. Trzeba stworzyć nazwę sklepu – domenę oraz osobną nazwę firmy. Oczywiście trzeba stworzyć własną stronę internetową lub pójść na skróty i zarejestrować się jako firma na popularnych portalach aukcyjnych. Otwarcie sklepu spożywczego w Internecie wiąże się również z zatrudnieniem kurierów dowożących towar do klientów.
Co może znaleźć się w takim sklepie? Dużą popularnością cieszą się sklepy specjalistyczne, które w swojej ofercie posiadają asortyment niedostępny w tradycyjnych sklepach. Żywność BIO lub produkty dla osób z nietolerancjami pokarmowymi to teraz to, czego klienci szukają w spożywczych sklepach internetowych. Dodatkowo zainteresowanie wzbudzają także produkty ekskluzywne takie jak wysokiej jakości mięso lub towary egzotyczne umożliwiające przygotowanie potraw z innych kultur.
Warto także skupić się na dokładnym zgłębieniu tematu. Nie wystarczy „sztywne” podejście do sklepu online i skupienie się na załatwieniu formalności urzędowych – choć oczywiście są one podstawa prowadzenia legalnej działalności. Należy także poznać reguły branży e-commerce, ponieważ rynek ten nieco różni się od tego, co znamy na co dzień. Internetowa społeczność jest wymagająca i potrafi szybko wyczuć każdą próbę naciągactwa lub kłamstwa. Ceni sobie także wysoką jakość, którą potrafi docenić, nawet mimo wyższej ceny.
Jak otworzyć sklep spożywczy na wsi? Koszty
Jeśli Twój pomysł na biznes to sklep spożywczy na wsi, musisz wiedzieć, że prowadzenie takiego sklepu wygląda nieco inaczej. Sklep spożywczy na wsi ma inny obrót niż taki sam biznes prowadzony w mieście. Wiąże się to z o wiele mniejszą liczbą mieszkańców. Choć sklep z żywnością na wsi może okazać się także korzystnym rozwiązaniem ze względu na małą konkurencję. Ile kosztuje otwarcie sklepu spożywczego na wsi? Na wsiach jest niższy koszt wynajęcia lokalu. Niższa będzie także suma, jaką musimy przeznaczyć na zakup towaru, ponieważ bierzemy pod uwagę mniejszą liczbę klientów.
Niestety koszt uzyskania pozwoleń, koszt wyposażenia sklepu, zakupu kasy fiskalnej czy wypłat dla pracowników i tak trzeba ponieść. Przyjmuje się, że na otwarcie małego sklepu spożywczego trzeba mieć przynajmniej 50 000 zł. Przed założeniem takiego sklepu dobrze jest przygotować szczegółowy biznesplan sklepu spożywczego na wsi i ocenić swoje szanse. Według opinii wiejskich przedsiębiorców, dochody sklepów spożywczych na wsi wahają się od 3 do 20 tys. zł w zależności od charakterystyki mieszkańców.
Znaczenie lokalizacji – gdzie otworzyć sklep spożywczy?
Lokalizacja sklepu spożywczego ma ogromne znaczenie. Gdzie najlepiej otworzyć sklep spożywczy? Tam, gdzie codziennie przemieszczają się tłumy ludzi. Jednak takie miejsca jak np. centra handlowe każą sobie płacić niemałe sumy za wynajem lokalu. W przypadku braku funduszy polecamy tańszy lokal usytuowany blisko osiedla. Tym sposobem można zyskać stałych klientów zapewniających regularny dochód.
Ile kosztuje otwarcie sklepu spożywczego?
Otwarcie sklepu spożywczego wiąże się z dużymi wydatkami. To ile potrzeba pieniędzy na otwarcie sklepu spożywczego uzależnione jest od liczby przewidywanych klientów, lokalizacji sklepu oraz zawartych z dostawcami umów. Na jakie koszty powinien się przygotować przyszły przedsiębiorca?
Otwarcie sklepu spożywczego – koszty
- Koszt wynajęcia lokalu (ok. 1 – 2 tys. + media ok. 600 zł miesięcznie).
- Koszt zakupu kasy fiskalnej (ok. 800 zł).
- Zakup wyposażenia sklepu. Lady sklepowe, lodówki, półki potrafią kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych.
- Koszt zakupu wagi sklepowej (od 500 do 3 tys. zł)
- Zatowarowanie sklepu. Koszt powyżej 20 tys. zł.
- Pozwolenie na sprzedaż alkoholu (ok. 3 tys. zł)
- Ubezpieczenie i koszty pracowników w zależności od stawki i pakietu ubezpieczenia.
Czy warto otworzyć sklep spożywczy? Opłacalność
Tak, jeśli masz dobry biznesplan i jesteś pewien lokalizacji oraz klientów. Na pewno jest to decyzja, która nie może zostać podjęta pochopnie. Otwarcie sklepu spożywczego to propozycja dla osób, które mają dosyć pracy na etacie, chcą same być sobie szefem oraz są gotowe na pełne poświęcenie się pracy.
Choć sklepów spożywczych jest wiele, to nigdy nie staną się zbędne. Ludzie muszą jeść i muszą to jedzenie skądś pozyskiwać. Dlatego prowadzenie sklepu spożywczego to pewny zarobek. Czy duży? Niekoniecznie. Mały sklep spożywczy może liczyć na marżę w wysokości 20% do 35% i obrót około 50-60 tys. Po odliczeniu wszystkich zobowiązań przedsiębiorca może zarobić na sklepie ok. 6 tys. zł miesięcznie. Jest to kwota, którą da się zarobić obecnie na etacie, będąc doświadczoną osobą. Mały sklep spożywczy służy często do doraźnych zakupów, a w celu zrobienia większych, ludzie często wybierają „gigantów” – popularne hipermarkety o dużym asortymencie i niższych cenach.
Otworzyłam sklep spożywczy osiedlowy. Obrót średnio 2500zl dziennie. A zarobku mam wielkie G. Nawet nie mam 1/10 tego co mój pracownik na najniższej krajowej. Wpakowałam w ten sklep kupę kasy. A zarobek żaden…
W małym sklepie targuję średnio 250-300 tys./mies. i zastanawiam się nad zamknięciem. Przy tym obrocie i 6 pracownikach koszty od nowego roku to około 50 tys. zł. a zysk 8-12 tys. zł. Za wynajem Żabka zaproponowała mi 5 tys. Patrząc jak lawinowo rosną koszty prowadzenia działalności jest to chyba ostatnia szansa aby pozbyć się tego „ciężaru”, poza tym mam jeszcze trzy większe sklepy (obroty około 50 mln. zł. rocznie). Prowadzenie małego sklepu jest jedną z najgorszych możliwych form zarabiana. Duży sklep prowadzi się o wiele łatwiej i przyjemniej. W małym sklepie absencja tylko 2 pracowników to już nie lada kłopot. W dzisiejszych czasach obrót 60 tys. zł./mies. pokrywa ledwo koszty energii (prąd + ogrzewanie).