Praca: szef kuchni (Wrocław) - zakres obowiązków
Szef kuchni to najbardziej doświadczony kucharz w całym zespole danej restauracji. Jego kompetencje pociągają za sobą konieczność realizowania wielu różnorodnych obowiązków. Szef kuchni z Wrocławia sprawuje nadzór nad całym procesem kulinarnym w swojej restauracji. Oznacza to ponoszenie odpowiedzialności niemal za całościowy sukces danego punktu gastronomicznego. Tego, na czym polega praca szefa kuchni we Wrocławiu, możemy dowiedzieć się z zadań, najczęściej pojawiających się w ofertach pracy dotyczących właśnie tego stanowiska. Typowe obowiązki szefa kuchni to, między innymi:
- Planowanie menu, ustalanie karty dań,
- Tworzenie przepisów i receptur oraz przygotowywanie posiłków zgodnie z nimi,
- Zarządzanie podległymi kucharzami i pracą pozostałego personelu kuchennego (rozdzielanie prac, wyznaczanie zadań),
- Kontrolowanie jakości i wyglądu potraw,
- Dbanie o utrzymywanie najwyższych standardów higieny oraz utrzymywanie zasad HACCP (systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności),
- Zamawianie brakujących produktów i przyjmowanie ich dostaw,
- Rozliczanie kosztów produkcji,
- Wybór naczyń i sprzętów do przygotowania dań,
- Dbałość o przygotowanie potraw zgodnie z racjonalnym wykorzystywaniem surowców.
Szef kuchni to lider zespołu, doskonały organizator oraz kreatywny umysł każdej kuchni.
Jak zostać szefem kuchni we Wrocławiu?
Zastanawiasz się nad tym, jak zostać szefem kuchni? Pracę we Wrocławiu rozpocznij od niższych stanowisk w gastronomii. Naturalna droga awansu do roli szefa kuchni wiedzie na przykład poprzez pracę jako pomoc kuchenna, a potem samodzielny kucharz i zastępca szefa kuchni. Szef danej restauracji to osoba bardzo doświadczona, która doskonale zna każdy aspekt pracy w branży gastronomicznej. Tylko co najmniej kilkuletni staż pracy pozwala podołać odpowiedzialnym obowiązkom szefa kuchni i zagwarantować sukces danej restauracji.
Praca jako kucharz — szef kuchni we Wrocławiu — wymagania w ofertach
Doświadczenie to podstawowy, ale jednak niejedyny element wymagań, jakie szefom kuchni z Wrocławia i okolic stawiają potencjalni pracodawcy w swoich ofertach zatrudnienia. Dziś w wielu przypadkach i zwłaszcza w tak dużym mieście jak Wrocław, ceniona jest również komunikatywna znajomość języka angielskiego, potrzebna, chociażby do tego, aby móc porozumieć się z zagranicznymi klientami czy też pracownikami z innych krajów.
Ważne badania epidemiologiczno-sanitarne to podstawa na każdym stanowisku w branży gastronomicznej. Podobnie, jak znajomość zasad systemu HACCP, czyli postępowań i procedur gwarantujących zachowanie bezpieczeństwa żywności. Dobry szef kuchni to ponadto charyzmatyczny lider, osoba doskonale zorganizowana i zdecydowanie jedna z osób umiejących zarządzać zespołem. Na tym stanowisku konieczna jest także kreatywność i po prostu zamiłowanie do gotowania oraz innowacyjnych potraw.
Praca dla szefa kuchni — Wrocław pełen wakatów?
Wskazania badania "Barometru Zawodów" pokazują, że szefowie kuchni są we Wrocławiu w 2024 roku wśród zawodów, w których występują duże deficyty osób poszukujących zatrudnienia. Wrocławskim restauratorom brakuje doświadczonych pracowników, którzy chcieliby oraz nadają się do obejmowania właśnie takiego stanowiska. Wrocław to duże miasto wojewódzkie, chętnie odwiedzane przez polskich i zagranicznych turystów. Baza gastronomiczna jest tutaj spora i bardzo rozwinięta. Życie biznesowe, kulturalne i rozrywkowe miasta sprzyja opłacalności prosperowania różnych restauracji.
Dlatego właśnie w 2024 roku nie zabraknie pracy dla szefa kuchni we Wrocławiu. Wakaty czekają w różnych miejscach. Propozycje zatrudnienia pochodzą nie tylko z klasycznych restauracji, ale także ze stołówki pracowniczej, hoteli, sal bankietowych czy firm cateringowych. Szefowie kuchni bez problemów znajdą swoje miejsce pracy także w miejscowościach położonych niedaleko Wrocławia. W całym powiecie wrocławskim również notuje się braki takich pracowników. Ponadto różne agencje pośrednictwa zatrudnienia oferują kontrakty zagraniczne, na przykład w Holandii.
Warunki pracy szefów kuchni z Wrocławia
Praca szefa kuchni z Wrocławia może odbywać się w systemie zmianowym, ale wielu pracowników działa także w stałych porach, na przykład od ósmej do szesnastej. Standardem jest umowa o pracę lub umowa zlecenia. Przyjmuje się także szefów kuchni prowadzących własną działalność i prowadzi współpracę na zasadzie kontraktów B2B. Wszystko zależy od miejsca zatrudnienia i panującej w nim polityki. Szefowie kuchni z Wrocławia powinni nastawić się także na konieczność pracy w niektóre weekendy, czy nawet święta, ale nie jest to regułą. W takich miejscach jak restauracje hotelowe istnieje możliwość znalezienia pracy dla szefa kuchni z zakwaterowaniem. To atrakcyjna opcja dla pracowników z innych część kraju.
Szef kuchni (Wrocław) - praca i zarobki. Czy to opłacalne zajęcie?
Z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń firmy Sedlak & Sedlak wynika, że co drugi szef kuchni zarabiał w Polsce od 5 120 do 8 750 zł brutto miesięcznie. To jednak dane ze stycznia 2023 roku. Od tamtego czasu średnie stawki wynagrodzeń znacząco wzrosły, m.in. przez ciągle obecną inflację i idącą za nią presję płacową oraz kilka podwyżek płacy minimalnej. Wrocław to także duże, wojewódzkie miasto, a w takich ośrodkach pensje bywają znacznie wyższe, niż w mniejszych regionach kraju, choćby ze względu na wyższe koszty utrzymania.
Trzeba także pamiętać, że grubość portfela danego szefa kuchni zawsze zależy od jego osobistych kompetencji, doświadczenia, zakresu obowiązków, miejsca zatrudnienia oraz stażu. Dziś w ofertach pracy dla szefa kuchni z Wrocławia widuje się informacje o zarobkach wynoszących między innymi "od 5 tys. zł brutto miesięcznie", "7 500 zł brutto miesięcznie" czy "od 8 tys. zł brutto miesięcznie". Natomiast agencje pośrednictwa zatrudnienia, rekrutujące szefów kuchni do pracy za granicą, oferują stawki w wymiarze 1800 - 3200 euro netto za miesiąc pracy w pełnym wymiarze czasu.
Oferty pracy — szef kuchni z Wrocławia znajdzie je na GoWork
Oferty pracy z Wrocławia dla szefów kuchni z miasta i okolicy czekają w portalu GoWork. To miejsce, w którym każdy kucharz, aspirujący do takiej roli lub doświadczony szef, pragnący zmiany zawodowej, znajdzie dla siebie coś ciekawego. Ogłoszenia dotyczą także kontraktów zagranicznych, a pole wyszukiwania można łatwo rozszerzyć również na województwo dolnośląskie i cały kraj. To właśnie tu dostępna jest praca sezonowa i stała.
GoWork pozwala założyć własny profil kandydata i udostępnić go rekruterom. Dzięki temu można nie tylko aktywnie szukać pracy, ale też niejako czekać aż propozycje spłyną do nas same. Forum z opiniami o pracodawcach pomaga wybrać rzetelnego pracodawcę, który dba o dobrą atmosferę w zespole i konkurencyjne wynagrodzenia dla swoich pracowników. Szukanie pracy dla szefa kuchni z Wrocławia na GoWork to wiele zalet.
Oferta PUP Wrocław — praca dla szefa kuchni
Choć we Wrocławiu nie brakuje ofert pracy dla szefów kuchni, niektórzy mogą mieć problem ze znalezieniem zatrudnienia. Jeśli nie wiesz, dlaczego, pomimo dużego zapotrzebowania na takich pracowników i stosunkowo małej konkurencji na rynku pracy, wciąż żadna z restauracji nie oddzwania po otrzymaniu Twojego CV, skonsultuj się z pracownikami Powiatowego Urzędu Pracy we Wrocławiu.
Profesjonalni i doświadczeni doradcy podpowiedzą, co przeszkadza Ci zdobyć wymarzoną pracę. Może to rażące błędy w CV, których nie jesteś świadom, a może zbyt mały staż zawodowy. O każdej z dostępnych form pomocy przeczytasz na stronie wroclaw.praca.gov.pl. Pod tym adresem znajdziesz także bazę lokalnych ofert pracy oraz instrukcję tego, jak zarejestrować się w urzędzie jako osoba bezrobotna w pełni online. Jeśli wolisz tradycyjne formy kontaktu, oto adres i numer telefonu PUP Wrocław:
Ulica Gliniana 20/22, 50-525 Wrocław
Numer telefonu: 71 770 16 00